+ Meer informatie

„Op school drinken uit stenen bekers"

Onderwijstentoonstelling in teken van onbegrensd onderwijs

3 minuten leestijd

„Op sommige scholen worden op jaarbasis 80.000 plastic bekers gebruikt. Bij de verwerking daarvan wordt het milieu op onverantwoorde wijze belast. Het is veel beter om gewoon uit stenen bekers te kunnen drinken. De investering die daarmee is gemoeid, is binnen drie jaar terugverdiend".

Dit vindt M. Daems, stafmedewerker van de Stichting Milieu-Educatie (SME). Tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 1991 (NOT '91) zal de SME een symposium houden over het onderwerp "Milieuzorg op scholen". Aspecten die daarbij aan de orde komen, zijn "energie" en "afval".

Vooral de afvalproblematiek moet bij de scholen onder de aandacht worden gebracht, aldus Daems. Hij vergelijkt een school graag met een bedrijf. „Op school worden net als in een kantoor kilo's papier gebruikt, in printers, in het kopieerapparaat. Het is toch onzin om het kantoor wèl te stimuleren kringlooppapier te gebruiken en de school gewoon te vergeten?"

Daems verbaast zich ook over de regelgeving bij de verschillende vormen van onderwijs. „Zo moet bij het beroepsonderwijs hout- en metaalafval op een bepaalde manier worden verwerkt en moet bij werkzaamheden als solderen gezorgd zijn voor een adequate afzuiging. Maar bij het algemeen vormend onderwijs kun je gewoon je gang gaan. Dat is toch inconsequent?"

De NOT '91 zal van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 februari 1991 in de Jaarbeurs in Utrecht worden gehouden. De tweejaarlijkse manifestatie staat dit keer in het teken van onbegrensd onderwijs. Drs. Th. D.Jansen, voorzitter van het NOT-stichtingsbestuur, legt uit welke twee elementen dat thema in zich draagt. „Het onderwijs heeft onbegrensde mogelijkheden in de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast zal er, door het openstellen van de grenzen, een ander Europa ontstaan. Ons onderwijs moet daarop inspelen".

Beeldplaat

Om het niet alleen bij woorden te laten, zal minister Ritzen van onderwijs tijdens de beurs het startsein geven voor het "Lingua-project". Dit is een actieprogramma van de Europese Gemeenschap ter bevordering van het onderwijs in de moderne vreemde talen in de lidstaten. Onderdeel van het plan, dat loopt tot in 1994 en 460 miljoen gulden kost, is de uitwisseling van leerlingen en docenten tussen verschillende landen.

Met 370 standhouders is de NOT '91 „propvol". Er is zelfs een wachtlijst voor deelnemers. Rondom de beurs worden 22 symposia en congressen georganiseerd. Zo zal het NIAM (Nederlands Instituut voor Audio-visuele Media) een bijeenkomst beleggen over de effecten van de invoering van nieuwe media in het onderwijs. Projectleider J. S. G. Brouwers daarover: „Het zelf ontdekkend en verkennend bezig zijn met de leerstof door leerlingen heeft door de inbreng van de nieuwe media, zoals beeldplaat, CD-ROM en videotex, een stimulans gekregen".

De onderwijsbonden KOV, PCO, NGL en ABOP organiseren op woensdag 20 februari een gezamenlijke bijeenkomst over "Onbegrensd Onderwijs". Het zal met name gaan over de grensovergangen tussen regulier en speciaal onderwijs. De vorige NOT (in 1989) trok 37.000 bezoekers, onder wie leerkrachten, directieleden, studenten en indirect betrokkenen. Voorzitter Jansen zegt te hopen dat dit keer het getal van 40.000 bezoekers kan worden overschreden.

De openingstijden van de onderwijstentoonstelling zijn dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur. Op zaterdag sluit de NOT om 16.00 uur haar deuren.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.