+ Meer informatie

Hamburgse crisis nog niet opgelost

Weinig animo voor leiderschap

1 minuut leestijd

WASHINGTON De Amerikaanse president Ronald Reagan (1) ontving donderdag in het Witte Huis de echtgenote van de in Russische gevangenschap levende dissident Anatoli Sjtsjaranski. Bij de ontmoeting met de Amerikaanse president en vice-president was ook Josif Mendelevich. Deze Joodse dissident bracht elf van zijn 34 levensjaren door in Russische gevangenissen. V.l.n.r. president Reagan, mevrouw Avial Sjtsjaranski, Josif Mendelevich en vice-president Bush.

(Van onze correspondent) BONN — Nergens treedt de zwakheid van de sociaal-democraten zo sterk op de voorgrond als in de grote steden. De grote steden zijn altijd het domein van de SPD geweest. In de jaren zestig was er bijna geen grote stad die niet door de SPD bestuurd werd. Hier is de laatste jaren een grote verandering in gekomen.

Het laatste voorbeeld daarvan is Hamburg. Het aftreden van burgemeester Klose betekent niet automatisch het verlies van de macht van de SPD in de Hamburgse stadsregering. Zijn aftreden werd veroorzaakt door kringen in de SPD die grote verliezen vreesden bij de verkiezingen voor de Senaat; die zouden leiden tot een meerderheid voor de CDU. burgse politiek. Geen enkele gerenommeerde politicus kon men overhalen om leider van de Hamburgse CDU te worden. De CDU wil het nu proberen met import uit Bonn, de Westduitse Walter Kiep. Hij wil zich eerst nog nader beraden voor hij het aanbod al dan niet aanneemt. Ook de SPD zal mogelijk een nieuwe burgervader uit Bonn moeten importeren. Het aantal potentiële' kandidaten bij de gevestigde partijen wordt echter kleiner.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.