+ Meer informatie

VRAGENBUS

3 minuten leestijd

Correspondentie voor deze rid> rieh aan : | T MOLENAAR. Leede 1H. Rotterdam Zuid \

A. K. te R. vraagt wat de betekenis is van het woord „gehengen", zoals hij dat wel eens gehoord heeft in het gebed: „in het gehengen van Uw lankmoedigheid en taai geduld."

Antwoord. Gehengen wordt meestal in hogere, Bijbelse of dichterlijke stijl gebruikt en betekent zoveel als dulden, gedogen, toelaten. Zo ook de uitdrukking: iets moeten gehengen of lijdelijk moeten aanzien. Eveneens in: iets van iemand moeten gehengen, wat dan beduidt, iets van hem dulden, verdragen. Van de Heere wordt dit wel gezegd in betrekking tot het kwaad, dat Hij toelaat en niet verhindert.

Nog hoort men: „Wat ramp de Hemel moog gehengen" en „Hoe kan God het gehengen." Ik hoop, dat U begrepen heeft, wat de uitdrukking te betekenen heeft .

A. G. te G. vraagt of we gebruik mogen maken van een vliegmachine en alzo van de lucht een verkeersweg maken, daar de Heere toch volgens Gen. 1 : 28 de aarde tot woonplaats aan de mens had gegeven?

B. K. te L. vraagt of zwemmen geoorloofd is, daar hij van een dominee wel eens had gehoord, dat het water was voor de vissen, de aarde voor de mens en de lucht voor de vogels.

Antwoord. Deze twee vragen houden verband met elkaar en daarom zal ik ze met één toelichting beantwoorden. Inderdaad heeft die dominee gelijk als hij bedoelt, dat de aarde als woonplaats is gegeven voor de mens, de zee voor de vissen en de lucht voor de vogels. Maar dan valt de nadruk op „woonplaats". Als hij echter met deze uitdrukking het zwemmen en vliegen zou willen veroordelen, dan heb ik daar tegen wel enige bedenkingen, want Gods Woord spreekt van mensen, die tijdens de schipbreuk van Paulus zwemmende aan land kwamen. In Jes. 25 : 11 lezen we: En Hij zal Zijn handen uitbreiden in het midden van hen, gelijk als een zwemmer die uitbreidt om te zwemmen". In afkeurende zin wordt er in Gods Woord niet over het zwemmen gesproken. Het is zelfs een groot voorrecht als men zwemmen kan. In ons waterrijk land zouden de ongelukken anders verveelvoudigen. Hier spreek ik dus over het „zwemmen" in de geoorloofde zin van het woord. Vanzelf spreek ik geen woord ten goede over zwemwedstrijden en al wat de wereld biedt.

En nu het vliegen. Vooraf geef ik toe, dat ik geen tekst kan opnoemen, waarin het vervoer door de lucht aangegeven is. Dat betekent echter niet, dat het vliegwezen daarmee veroordeeld wordt. Er zijn wel meer zaken, waarover Gods Woord zwijgt maar die toch geoorloofd zijn. U moet nooit vergeten, dat het gebruik van de lucht voor vervoer vroeger niet bekend was. Dit is pas een uitvinding van de laatste eeuw. Als U wijst op het grote gevaar, dan is dat zeker waar, maar dat gevaar is niet groter dan op het land. Men huivert avond aan avond als men de courant leest van de vele verkeersongelukken op het land met trein, auto en fiets. En ofschoon we dat vnl. in de grote steden van dag tot dag zien, stappen we kalm op de fiets, in de auto en in de trein. Het vliegwezen moge bezwaren hebben, de voordelen zijn enorm.

Weet ge nog van de voedselpakketten, die uitgegooid werden door de vlieg' uiers in de hongerdagen? Weet Zeeland niet te gewagen van hulp van vliegtuigen in de dagen van de ramp? En zo zou er veel te noemen zijn. Voor het nuttig gebruik pleit ik en ik heb niet het minste bezwaar zo dit nodig is van een vliegtuig gebruik te maken. Echter, een ieder zij in zijn gemoed verzekerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.