+ Meer informatie

Dit vindt u van Terdege

8 minuten leestijd

Wat vindt u van Terdege? Deze vraag stond in het eerste nummer van februari. De reacties stroomden binnen. Een mooie gelegenheid om eens wat kritiek te spuien, zou je denken. Nu, die kwam ook wel, maar slechts mondjesmaat, en meestal met de relativerende toevoeging: „Ik begrijp wel dat het onmogelijk is het ieder naar de zin te maken." Kortom: Een loflied van abonnees op hun blad.

Waar moet je beginnen en waar eindigen met het samenvatten van loftuitingen? Je zou er verlegen onder worden. „We lezen hem van A tot Z", schrijven de meeste lezers; een enkeling leest hem „van voor naar achter en van achteren naar voren." Degenen die begonnen met het opsommen van rubrieken of soorten artikelen die ze graag lezen, eindigden algauw met: „Nu ja, eigenlijk alles." En wat pa niet leest, bekijkt ma wel. Of de kinderen. Het is dan ook haast niet mogelijk te zeggen welke rubriek of welk type artikel de grootste leesdichtheid heeft. Een greep uit de vele typeringen: „Goed blad." „We lezen hem met plezier." „Mijn lijfblad." „Leerzaam." „Gezellig en goed." „Met "Onder ons" heeft u een goede beurt gemaakt." „We lezen hem voor het slapen gaan", „'k Heb er twee weken leesmateriaal aan." „Ik kijk hem eerst oppervlakkig door en lees hem later op mijn gemak en met aandacht." „Het blad is steeds verbeterd en interessant." „We hebben allemaal wat aan dit blad." „Niets dan lof U mag nooit vergeten dat dit blad voor mij als weduwe heel veel betekent, zowel geestelijk als ook zinvol op allerlei gebied." „Het kan niet beter zo het nu is." „Een blad dat bij iedereen op tafel kan liggen." „Terdege is het helemaal voor ons."

Berenfamilie
Verschillende abonnees gebruiken recepten, brei- en borduurpatronen en muziekstukken uit Terdege. Wie geen noot kan lezen, interesseert zich mogelijk meer voor een breipatroon, en wie geen rechte steek van een averechte kan onderscheiden pakt wellicht liever een stukje klavarskribo. En wie geen tuin heeft slaat stukjes op dat gebied waarschijnlijk over. Hoewel: „'k Heb helaas geen tuin, maar geniet wel van de tuin-artikelen en tekeningen." „Terdege biedt voor elk wat wils", melden de meeste lezers dan ook. Ook heren tonen belangstelling voor de creatieve pagina's. „Mijn man maakt veel kruissteekpatroontjes op stramien. Hij is zwaar hartpatiënt en vindt heel veel afleiding in de patroontjes. Vooral de berenfamilie heeft hij verschillende keren geborduurd." Een andere lezeres: „Wij hebben een vrouwenvereniging en als er dan een kindje geboren is breien we mooie truitjes. Die vestjes met beren erop hebben we met elkaar gebreid. Op onze vereniging zijn zeer velen abonnee en dan gaan we vaak met elkaar in overleg, maar er komt altijd uit dat het een goed blad is." Een derde: „Artikelen aangaande de kerk e.d. of meditaties kopieer ik wel eens en stuur dit aan diverse mensen. Krijg ik fijne reacties op." Op een vrouwenvereniging worden de Terdegepuzzels als "vrije bijdrage" gebruikt.

Foto's
Hoog scoren de foto's van het koningshuis. Lezers die deze foto's verzamelen, roemen zonder uitzondering de goede kwaliteit van het papier, waarop de platen zo mooi uitkomen. Slechts een enkeling vindt het papier te luxueus, en denkt dat een mindere kwaliteit papier een goedkopere Terdege zou opleveren. Dat is overigens niet zo. Ook mensen die geen vorstelijke foto's verzamelen, zetten de schaar in hun blad (als Terdege is teruggekeerd van een ronde langs diverse gezinnen). „Alleen de foto's zijn al zeer het bekijken waard." Verschillenden melden dat ze kaarten maken met behulp van de foto's. Die worden bijvoorbeeld naar zieken gestuurd, uiteraard ook naar adressen die in het ziekenhoekje staan. Terdeges die na een toernee langs familie en kennissen niet door de abonnee worden bewaard, gaan meestal naar zieken- en verpleeghuizen en wachtkamers. „Bij het oud papier gaat hij nooit!" Iemand merkt op over het doorgeven van het blad: „Zij krijgen Terdege dan wel niet kersvers, maar dan moeten ze maar lid worden!"

Huisvriend
Heel wat schoolwerkstukken worden voorzien van foto's uit Terdege. Terwijl de kinderen in oude nummers naar plaatjes zoeken, kijkt de rest van de familie ook even mee. „En als die oude Terdeges weer op tafel komen vind je weer dingen, zoals dat recept van die taart van 10 jaar Terdege. Die hoop ik binnenkort te maken voor onze dochter die 9 wordt." „We hebben diverse keren een artikel teruggezocht", schrijft een eveneens 'bewarende' famihe. Overigens is Terdege meer dan foto's en artikelen. Het is een soort huisvriend. Het feit dat de meeste abonnees schrijven dat ze 'lid' zijn, zegt genoeg: Ze horen "erbij". Een aantal echtparen meldde dat ze ongeveer tegelijk met Terdege jubileren: Ze zijn 12'/2 jaar getrouwd en hebben al die jaren het blad in huis. Daarnaast zijn er de reizen, dagtochten en dergelijke die een band geven. „Ook de vakantiereizen zijn heel fijn en gezellig, met een vriendin uit het dorp hebben we schik." „Jammer dat de fietstocht op dezelfde dag valt als de bejaardentocht van onze kerk." „In onze familie is een beetje overspanning en laat er nu in het vorige nummer wat van in staan ook, dat was een bemoediging, we zeiden: Net of het met een speciale bedoeling voor ons er in stond."

Junior
Mensen met kinderen nemen allemaal ook Junior even mee in hun lofrede. Wie geen (kleine) kinderen (meer) heeft, doet er kleinkinderen, Ijuurkinderen of kennisjes een plezier mee. „Om Junior wordt nogal eens ruzie gemaakt: Wie was er aan de beurt voor de kleurplaat?" „Als ze de kleurplaat zien, roepen ze: Kopiëren!, want ze willen allemaal kleuren. Als de plaat gekleurd is, sturen we hem vaak naar zieke mensen, die het altijd erg leuk vinden een zelfgekleurde plaat van kinderen te krijgen." „Als opa voorleest aan de hele groep, of als ze bij ons logeren, is het muisstil, en gaat menig duimpje de mond in." „Junior wordt gespaard en gaat mee als vakantielectuur voor de kinderen." In sommige brieven werden ook wat kritische noten gekraakt, al viel het gekraak wel mee. „Of ons alles wat erin staat naar de zin is? U begrijpt, dat is onmogelijk, zo zal iedere abonnee anders reageren. Wat mij betreft mochten een aantal dingen er niet meer in, dat is ten eerste die muzieknoten en stukken ervan, daar heb ik een hekel aan. Ook die zeer vele reclame mocht wel iets minder, maar daar val ik niet op, dat zal wel ten goede van uw blad komen." (Inderdaad, anders was het abonnement veel duurder!) „De artikelen over auto's kunnen mij niet bekoren. Wel fijn om in te zitten en je ergens naartoe te laten rijden, maar hoe zo'n ding in elkaar zit, interesseert mij niet." Aan de opmaakafdeUng is de volgende opmerking doorgegeven: „Wel hoop ik dat de zwarte letters niet op blauw of bruin papier gedrukt worden, zoals in het RD. Bejaarde mensen met oude ogen kunnen dat niet zo goed meer lezen." Verschillende lezers maakten opmerkingen over de strekking van de korte verhalen. Deze opmerkingen zijn reeds doorgegeven aan de schrijfsters.

Wettisch
Ook kritiek die niet zozeer met Terdege te maken heeft werd gespuid. Een lezeres klaagt over de dure kleding die 'kerkelijke' zaken aanbieden, „en dan zeggen ze dat je bij je eigen kerkvolk moet kopen." Ze vraagt zich af of de winkels niet wat minder luxueus kunnen. Een ander verzucht: „Onze ergernis is het wettische, en dan wel al die luxe dingen, dure auto's rijden (peperdure serviezen!). Wij proberen zuiver te zijn, en laag bij de grond te blijven, nederig van hart, de kenmerken van een christen, dankbaar met alles wat we hebben. De brief van mw. UijlGroenendijk in Zoveel hoofden geeft precies weer wat we bedoelen. De mensen die zo hard kunnen reageren, wettisch, hebben toch ook hun tekorten, in dat zo vaak luxe bestaan van hen." Terdege wordt niet alleen in de zogenaamde gereformeerde gezindte gelezen. Iemand maakt bezwaar tegen het "onderons"-gevoel. Niet de Terdegepagina's onder die naam, maar het spreken over "onze kring" en dergelijke. Overigens gebeurt dat weinig in ons blad. Een andere lezeres merkt op dat „'t altijd weer hameren op het feit dat we grote zondaars zijn, mij bijna doet vergeten dat er ook nog liefde bestaat, 't Is gewoonweg angstaanjagend." Dat vindt ze met name voor mensen die nog nooit van het Evangelie hebben gehoord. „Er worden zulke moeilijke uitdrukkingen gebruikt." Nu is Terdege geen evangelisatieblad (ook geen kerkblad trouwens), maar niettemin dient het ons streven te zijn de Bijbelse boodschap in begrijpelijke taal weer te geven. Anders komt de boodschap niet over. „Echter, de rest van het blad is gezellig, leerzaam en interessant", besluit ook onze kritische lezeres. „De manier van werken bij de puzzelrubriek vinden we inspirerend. Ook 't jeugdblad erin. Of zo'n kalenderverrassing! Creatief en tuin: heerlijk! En natuurlijk dat men geen angst voor schunnige taal of foto's behoeft te hebben.''

Gefeliciteerd!
Wat opviel in de brieven, was dat er heel veel begonnen met een felicitatie, niet alleen aan het adres van Terdege, maar ook aan zichzelf: De lezer feliciteert zichzelf met het feit dat hij al 12 '/2 jaar abonnee is. Daar sluiten wij ons van harte bij aan!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.