+ Meer informatie

Kans op proces tegen artsen in loondienst

LPCP en N2R willen stopzetting stiptheidsactie

3 minuten leestijd

UTRECHT - Het Landelijk Patiënten/Consumenten Platform en de Nationale Ziekenhuisraad zijn het niet eens met de interpretatie die de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband geeft aan het vonnis van de rechter in de kort gedingen van het LPCP en de NZR tegen de Landelijke Specialisten Vereniging.

Zij leiden uit het vonnis af dat alle acties van „de" specialisten zijn verboden. Maar de LAD heeft donderdagavond aangekondigd dat ze met haar actie —maar 38 uur per week werken, zodat de poliklinieken 's middags om twee uur dicht moétendoorgaat, „misschien wel voor onbepaalde tijd". Het Patiëntenplatform gaat daarom maandag bekijken of het opnieuw naar de rechter zal stappen. Redenen

De NZR heeft de LAD vrijdagmiddag geschreven dat hij, gelet op het vonnis en de overwegingen van de president, aanneemt dat de LAD met de actie stopt. Als ze er toch mee doorgaat, „verlangt" de NZR dat hij daar per omgaande van op de hoogte wordt gesteld, dat de redenen ervoor worden gegeven èn de „gronden waarop de actie thans berust".

Een woordvoerder van de LAD zei dat er wordt gewerkt aan een brief aan de NZR waarin met redenen omkleed wordt aangegeven waarom de actie doorgaat. De LAD gaat ervan uit dat het vonnis niet op haar slaat. omdat zij in de twee kort gedingen niet was gedagvaard. Bovendien houden de artsen in dienstverband zich aan de cao en geloven ze niet dat de rechter hen kan verplichten om overwerk te doen.

De Landelijke Vereniging van Assistent-Geneeskundigen heeft zich solidair verklaard met de actie van de LAD. Zij vreest dat de werkgelegenheid van de assistent-geneeskundigen door de kabinetsbesluiten nog meer in de knel komt en dat ze nog langer zullen moeten wachten op de wettelijke invoering van normale werktijden.

Assistent-geneeskundigen hebben volgens de LVAG nu al te horen gekregen dat ze na afloop van hun tijdelijk contract niet zullen worden vervangen. Ze zegt dat de werkdruk voor de overblijvende assistenten daardoor waarschijnlijk nog zal toenemen. Werkhervatting

Bij de Consumentenbond bestond aan het einde van de middag de indruk dat verreweg de meeste specialisten hun normale werk hebben hervat. Dat viel onder meer af te leiden uit het aantal klachten van patiënten. Dit bedroeg nog maar 50 a 60, terwijl het er sinds het begin van de specialistenactie op maandag dagelijks honderden waren.

Uit de klachten bleek volgens de Consumentenbond wel dat er in sommige ziekenhuizen wel wat erg veel werd vergaderd, terwijl ook nogal eens sprake was van ziekmeldingen en plotselinge vakanties van specialisten. De meeste patiënten die een afspraak wilden maken kregen in dit soort gevallen te horen dat ze maandag nog maar eens moesten bellen. Voor zover dat nog gebeurde met een verwijzing naar de actie heeft de bond het Patiëntenplatform op de hoogte gesteld.

Directeur H. van der Wilk van het platform heeft overeenkomstig het vonnis van de rechter vier van dit soort gevallen doorgegeven aan de LSV. De LSV zei desgevraagd dat deze vier de door de rechter voorgeschreven brief krijgen, waarin de LSV hen maant hun werk te hervatten en meedeelt dat ze onrechtmatig handelen. Volgens de LSV blijft het voorlopig bij deze vier. Van de Ziekenhuisraad, de andere eiser in het kort geding, zijn geen mededelingen binnengekomen over specialisten die zich niets van het actieverbod aantrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.