+ Meer informatie

Einde van conflict met Tanzania in zicht?

SITUATIE IN OEGANDA

3 minuten leestijd

DAR ES SALAAM, din.sdag — Tanzania en Oeganda schenen maandagavond dicht bij overeenstemming over een plan ter beëindiging van hun achtdaagse conflict dat de twee landen in oorlog dreigde te storten. Zowel president Nyerere van Tanzania als president Amin van Oeganda zouden positief denken over een vijf punten omvattend vredesplan dat door Somalië is voorgesteld.

Over het plan zijn geen bl.jzondieilhedian veiistrekt, maar het zou de vomgietticte punten onwatten:

• 1. Beide laniden omitihooden zich van agiressie d^ar hi» elgiein strijdlferaohten. • 1, Beide landien onthouden ziah van dgiressiie door mididal van demden. • S.Terugtrekking van hun strijdkrachten van hun gemeenschappelijke grens. #4. Tanzania stemt toe In de terugtrekking uit het grensgebied van alle ballingen die ex-president Milton Obote van Oeganda steunen.

De strijd begon acht dagen geleden met de melding van Amin dat Tanzania Oeganda was binnengevallen. Dit is steeds door Tanzania bestreden, maar zeker Is wel dat er Is gevochten, naar men aanneemt door een ongeveer 1.000 man sterke strijdmacht die president Obote weer aan de macht zou hebben willen brengen.

Oeganda bombardeerde Tanzahlaanse steden en heeft, voorzover het er naar uitziet, de strijd tegen de guerrillastrijders gewonnen. Het grootste deel van deze strijdmacht heeft zich op Tanzaniaans gebied teruggetrokken. Overblijfselen worden door de Oegandezen nagejaagd die inmiddels versterking hebben gekregen van ongeveer 400 Libische militairen.

Inmiddels heeft secretaris-generaal Kurt Waldheim van de Verenigde Naties zijn derde boodschap aan de Oegandese leider gezonden over het lot van de Aziaten die worden uitgewezen. De kwestie zal waarschijnlijk dinsdag In de algemene vergadering worden besproken, daarbij inbegrepen Amins jongste order dat alle Aziaten die hun papieren hebben ontvangen het land binnen 48 uur verlaten moeten hebben.

De regering van Oeganda heeft de Britse consul in Kampala, George Hawkins, bevolen het land te verlaten. Dit is maandagavond door het Britse ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. Een woordvoerder van het ministerie zei dat de regering van president Idi Amin duidelijk had gemaakt dat hij niet langer iets met Hawkins te maken wilde hebben. Volgens berichten zou Hawkins tot persona non grata zijn verklaard door de regering van Oeganda, maar dat het ministerie van buitenlandse zaken in Londen weigerde dit te bevestigen. Uit betrouwbare bron is vernomen dat Amin geëist heeft dat Hawkins voor het eind van deze week moet vertrekken. Verwacht wordt dat de Britse regering een opvolger zal benoemen.

Aziaten, die maandag uit Oeganda In Engeland aankwamen, hebben gezegd dat Oegandese militairen in Kampala Iedereen aftuigen en beroven, niet alleen Aziaten, maar ook Afrikaanse burgers en zelfs politie-agenten. „Het Is verschrikkelijk. Het leger Is volkomen heer en meester", zei een van hen. Soldaten zitten mensen achterna en tulgen hen af alleen om geld em en waardevolle dingen van hen te roven. Veel Aziaten vertelden dat de militairen met het geweer in aanslag hen dwongen gedwongen hadden al hun waardevolle bezittingen te overhandigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.