+ Meer informatie

Bejaarden in de knel door gebrek aan zorg

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De personeelssituatie in de gezondheidszorg in de grote steden in de Randstad is zorgwekkend. Dat blijkt uit het rapport "Met ingehouden adem", dat de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid van Zuid-Holland gisteren heeft gepresenteerd.

Steeds meer bejaarden krijgen door structureel personeelsgebrek onvoldoende zorg. vooral in verpleeghuizen, psychiatrische ziekenhuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Bovendien overlijdt in de Randstad tussen de 15 tot 20 procent van de ouderen terwijl ze op de wachtlijst staan (gemiddeld een halfjaar) voor opname in de psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis.

Het gebrek aan personeel betekent voor veel van deze mensen dat ze hun laatste dagen in vaak kommervolle omstandigheden zonder deskundige hulp doorbrengen, aldus het rapport. Meldingen over verwaarloosde bejaarden komen steeds vaker voor. Belangrijkste oorzaak is personeelsgebrek.

De problemen kunnen volgens de raad nog erger worden als de kabinetsplannen met betrekking tot de ziektewet en de wao doorgaan. De instellingen moeten bij ziekte van hun personeel uit eigen zak in de verzuimkosten bijdragen en in geval van een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor straf een jaarsalaris betalen. ..Zo IS er geen geld om vervangend personeel aan te trekken", zegt de raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.