+ Meer informatie

Vrouwentongen op het zuiden

4 minuten leestijd

Gelet op het uiterlijk van de plant is er weinig fantasie voor nodig om te bedenken waar de sansevieria haar Nederlandse naam vrouwentong aan ontleent. Hoewel vóór die tijd nauwelijks bekend, was het in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een populaire potplant. Mede dankzij het gebruik van eigentijdse potten is er sinds enige tijd weer een markt voor.

De sansevieria is sterk en heeft mooi getekende bladeren. Ze kan zonder veel zorg jarenlang meegaan; van tijd tot tijd wat water geven en haar op een lichte plaats zetten, is voldoende. Een gezond exemplaar blijft met zijn prachtig getekende en mooie glanzende bladeren fascineren. Voor mensen die niet zo goed met planten overweg kunnen maar die toch wat groens willen hebben, is de sansevieria een aanrader.

Als je de stevige, dikke bladen van de sansevieria ziet, denk je direct aan een vetplant. Sansevieria behoort tot de familie van de lelieachtigen (Liliaceae). Tot deze familie behoren onder andere de aloë, gasteria en agave.

De overeenkomst met andere lelieachtigen zie je duidelijk als de planten een bloeiwijze ontwikkelen, wat bij een goed groeiende plant vrij regelmatig gebeurt. De bloemen zijn weinig opvallend en geelgroen van kleur, maar ze kunnen met name in de avond heerlijk geuren.

Binnen het geslacht sansevieria bestaan vrij veel verschillende soorten, waarvan de Sansevieria trifasciata en Sansevieria cylindrica het meest bekend zijn en als potplant geteeld worden. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika, waar ze zowel in het tropische deel als ook zuidelijker groeien.

Verzorging

Sansevieria is een plant die weinig eisen aan de verzorging stelt. Men moet wel oppassen om niet te veel water te geven. De plant kan er niet tegen als zij met haar wortels in het water staat. Ze floreert bij een goede verzorging, op een lichte, zonnige plaats.

De sansevieria is een van de weinige potplanten die in de zomer voor een raam op het zuiden kan staan, maar dan moet ze wel regelmatig water krijgen. In het wild groeien de wortels heel diep en kunnen ze daar nog vocht vinden, maar dat is in een pot niet mogelijk.

Als de planten te weinig water krijgen, verliezen de bladeren hun glans en lijken ze wat te krimpen. Er kunnen dan ook bruine vlekken aan de bladranden ontstaan. In droge potgrond is de concentratie aan meststoffen en zouten vaak hoog, vooral als men leidingwater geeft. Het hoge zoutgehalte in de grond en het verdampen van de bladeren leidt tot bladschade.

De planten blijven het mooist als ze regelmatig water krijgen en in de zomer maandelijks enige bemesting. In de winter kan de bemesting nagenoeg achterwege blijven.

Soms zie je ze op een donkere plaats staan, waar weinig planten het vanwege licht gebrek kunnen uithouden. Dat geldt uiteindelijk ook voor de sansevieria, maar het duurt vrij lang voor de plant laat zien dat zij het niet naar haar zin heeft. Zij zal hierop reageren door lange, smalle bladeren te maken, waardoor ze haar vorm verliest. Daar het geruime tijd duurt voor het zover is, kun je toch vrij lang van de plant op die plaats genieten.

De plant bestaat uit bladrozetten, waarin soms een bloeiwijze gevormd wordt, en via ondergrondse uitlopers vormt ze nieuwe spruiten. Hierdoor wordt de pot steeds voller. Door de druk van de jonge scheuten barst de plant nogal eens uit de pot. Het is daarom goed om oudere planten tijdig over te potten en een paar jonge scheuten als nieuwe plant te gebruiken.

Je kunt de plant ook vermeerderen door een blad af te snijden en dit als geheel of bij gedeelten als stek in de grond te zetten. Plaats er dan in het begin een glazen pot of plastic zakje overheen.

Op een warme, niet te droge plaats ontwikkelen zich na enige tijd vanuit het snijvlak wortels en een nieuwe spruit. Bij planten van de Sansevieria trifasciata, die een mooie gele bladrand hebben, zal de gele rand bij de nieuwe plant ontbreken. De nieuwe plant is namelijk uit het groene deel van het blad afkomstig. Hierdoor ziet zij er anders uit dan de moederplant.

Sortiment

Er zijn maar een paar soorten van het geslacht sansevieria die als potplant geteeld worden. Binnen deze soorten heeft men bepaalde vormen geselecteerd die vanwege hun bladkleur en vorm aantrekkelijk zijn. Door deze planten te scheuren en de uitlopers te gebruiken voor de vermeerdering, krijg je steeds meer planten die er hetzelfde uitzien en als kweekvorm (cultivar) in de handel gebracht worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.