+ Meer informatie

Meindert Leerling: Wij zijn dankbaar met twee zetels

Stemmenaantal voor RPF verdubbeld

3 minuten leestijd

HILVERSUM — Het eerste wat lijsttrekker Meindert Leerling van de RPF vandaag gaat doen is contact opnemen met de SGP en GPV. Pogingen om met deze partijen om de tafel te gaan zitten, moeten volgens Leerling de eerste aanzet vormen tot een verdere samenwerking.

Het onverwachte verkiezingssucces van twee kamerzetels stemde Meindert Leerling in de nachtelijke uurtjes in de Anna's Hoeve in Hilversum tot grote dankbaarheid: „Ik ben de Heere erg dankbaar dat Hij mijn gebed verhoord heeft. Ik heb er erg tegenop gezien het alleen in de kamer te moeten doen. Dat gebed is verhoord. Daar ben ik geweldig dankbaar voor".

In behoefte voorziet
Dat de winst voor de RPF niet ten koste is gegaan van zetels van de SGP en GPV toont volgens Leerling dat zijn partij duidelijk in een behoefte voorziet.

In een eerste fractievergadering vannacht in Hilversum heeft Leerling zich gebogen over het advies dat aan koningin Beatrix uitgebracht moet worden over een nieuwe te vormen kabinet. Een nationaal kabinet, een idee van Wiegel, vindt Leerling volslagen ondenkbaar voor een partij die aan beginselpolitiek wil doen. „Ten aanzien van de regeerbaarheid van het land kun je niet op principiële punten zoveel water bij de wijn doen", aldus Leerling.

Verdubbeling
De RPF wist haar stemmenaantal meer dan te verdubbelen. Van 53 duizend in 1977 tot 108 duizend nu. Daarmee kreeg zij twee zetels, terwijl zij vier jaar geleden op niets uitkwam, aangezien volgens de bepalingen van de kieswet de eerste zetel geen restzetel mag zijn.

In vrijwel alle gemeenten steeg het stemmenpercentage van de RPF. Vooral ook daar waar deze partij de vorige maal nog weinig of geen aanhang bleek te hebben. Alleen in het bolwerk Urk liep het stemmenpercentage wat terug. Van 19,4% in 1977 en 25,5% bij de statenverkiezingen van 1978 naar 18,7% nu. Moeilijkheden in de plaatselijke raadsfractie zijn daar waarschijnlijk debet aan.

Vermoedelijk haalde de RPF het grootste deel van haar winst weg bij het CDA. In mindere mate moesten ook SGP en GPV terrein prijs geven aan deze nieuwe partij.

Gelijkmatig
De aanhang van de RPF is tamelijk gelijkmatig verdeeld over het hele land. Gelijkmatiger althans dan de aanhang van de SGP of GPV. In Overijssel is de RPF vanouds het sterkst. Ook in Friesland komt zij boven de twee procent. In Noord-Holland en de twee zuidelijke provincies blijft zij benden de 0,5%.

Behalve in Groningen en Drenthe is de RPF thans in alle provincies groter dan het GPV. In het noorden is zij ook groter dan de SGP.

Uitgaande van het huidige stemmenpercentage zou de RPF bij de statenverkiezingen van volgend jaar in vijf provincies op een statenzetel kunnen rekenen. Dat zijn Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Ook in Groningen, Drenthe en Zeeland is zij niet geheel kansloos.

Boven de tien procent kwam de RPF ditmaal in Urk, Genemuiden, Hasselt, IJsselmuiden, Oldebroek, Bunschoten, Zegveld en Arnemuiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.