+ Meer informatie

Weer tientallen skiërs gedood door lawines

Sneeuw zorgt voor chaos op snelwegen

2 minuten leestijd

COURMAYEUR (RTR/AFP) — Een lawine op een drukbezochte piste op het Italiaanse gedeelte van de Mont Blanc heeft gisteren aan zeven mensen het leven gekost. Reddingswerkers hebben de lichamen van de zeven geborgen, onder wie een tweejarig kind. De groep werd verrast door een lawine, zo meldde de Italiaanse politie.

„Het was een volledige chaos daar. Het was bijzonder druk, omdat het zondag is en veel mensen hier vandaag kwamen skiën", aldus een woordvoerder van de politie. „Er zijn nog meer mensen begraven onder de sneeuw, misschien nog wel tien". De woordvoerder zei dat de reddingswerkers weinig hoop hadden deze andere vermiste tien personen levend terug te vinden.

De lawine rolde ongeveer drie kilometer naar beneden op een populaire skipiste, het "Pavilion", op de Italiaanse zijde van de Mont Blanc en nam alles mee wat zij op haar weg tegenkwam. De lawine kwam, volgens de woordvoerder, tot stilstand op een weg ten noorden van de stad Courmayeur.

Reddingswerkers met speciaal opgeleide honden en helikopters zochten de buurt af. De Mont Blanc, Europa's hoogste top (4907 meter hoog), ligt op de grens van Frankrijk en Italië.

In Zwitserland zijn de afgelopen dagen vier mensen door lawines om het leven gekomen. Twee skiërs kwamen om in de sneeuwmassa die in de kantons Nid- en Obwalden naar beneden kwam. Een man overleed in Nendaz in Wallis bij een lawine-ongeluk, een andere skiër stierf nadat een lawine neerstortte in het Parsengebied in Davos. Dit meldde gisteren de politie in de getroffen kantons. Er was gewaarschuwd voor het grote lawinegevaar in de Zwitserse Alpen.

Files

Het verkeer in Oostenrijk en Duitsland gaat sinds vrijdag gebukt onder sneeuwoverlast. Vooral in Oostenrijk, waar tienduizenden skiërs aan de thuisreis begonnen, ondervond het verkeer grote hinder van de sneeuw, die heeft geleid tot vertragingen. Op verschillende plaatsen vormden zich zaterdagochtend lange files, zo verklaarde de Oostenrijkse politie. In Duitsland lijkt de ergste chaos voorbij, al zijn nog tientallen wegen in Midden-Duitsland voor alle verkeer gesloten. Door aanhoudende sneeuwval liepen vrijdagavond treinen en vliegtuigen vertragingen op, en kwamen in Hessen, NoordrijnWestfalen en Saksen-Anhalt honderden automobilisten vast te zitten. Het Rode Kruis kwam er zelfs aan te pas om automobilisten in hun ingesneeuwde auto's van dekens en thee te voorzien. Op de weg van Würzberg naar Keulen ontstond een file van honderd kilom|ter, die eerst in de loop van zaterdagochtend oploste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.