+ Meer informatie

goed oogstjaar

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Nederlandse akkerbouwer heeft in 1990 over het algemeen een goede oogst binnengehaald. Hoewel de verschillen groot zijn, is van de meeste gewassen een grotere hoeveelheid per hectare geoogst. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De totale graanoogst lag 1 procent lager dan vorig jaar, omdat er wat minder graan was ingezaaid. De opbrengst van wintergerst en rogge per hectare lag dit jaar lager, maar door een toename van het areaal kwam de totaalopbrengst boven het niveau uit van vorig jaar.

Bij zomertarwe, zomergerst en haver was het omgekeerde het geval. De opbrengst per hectare was hoger, maar het ingezaaide areaal kleiner. De totaalopbrengst kwam dan ook lager uit dan in 1989. De opbrengst van wintertarwe was gelijk aan die van 1989. Ook hier was sprake van een groot areaal waardoor de totaalopbrengst met 5 procent groeide.

De grootste opbrengststijging was voor de suikerbieten. De suikerbietenoogst lag dit jaar 12 procent hoger dan in 1989, met name dank zij de gestegen opbrengst per hectare. De aardappeloogst wordt 3 procent hoger geschat. De opbrengst per ha lag met name op de kleigronden lager. De oppervlakte aardappelen steeg echter met 10.000 hectare.

Aan snijmais is 12 procent minder binnengehaald dan vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.