+ Meer informatie

Ruimteveer Columbia vlekkeloos gelanceerd

Nieuwe, beslissende stap in ruimtevaart

3 minuten leestijd

CAPE CANAVERAL/HOUSTON — Met een op het verlies van enige hitteschildtegels na perfecte lancering van het ruimteveer „Columbia" voor een eerste proefvlucht hebben de Amerikanen zondag een nieuwe, beslissende stap in de ruimtevaart gedaan.

Precies twintig jaar eerder was een Rus als eerste mens de ruimte ingegaan, Joeri Gagarin, op 20 april 1961. Vrijdag moest de lancering worden uitgesteld wegens computerstoring. Met hun „space-shuttle" willen de Amerikanen de ruimte verder voor de mens ontsluiten al zeiden de Russen ook zondag via hun persbureau Tass weer, dat militaire doeleinden het voornaamste oogmerk is van het project waaraan de Amerikanan tien jaar geleden begonnen te werken. Het nieuwe van het veer is, dat het kan pendelen tussen aarde en ruimte, dus steeds opnieuw kan worden gebruikt, en daarbij niet minder dan dertig ton materiaal kan vervoeren. De twee stuwraketten met vaste brandstof zijn ook opnieuw te gebruiken. Nieuw is ook lanceren met „knalgas" door samenvoegen van waterstof en zuurstof, waaruit water in de vorm van stoom ontstaat. Tonnen van beide vloeibaar gemaakte stoffen bevonden zich in een enorme tank, die verloren gaat en in de Indische Oceaan terecht moest komen.

„U bent in Gods hand"
Zondagochtend om precies zeven uur (twee uur 's middags in ons land) verhief de hele combinatie zich onder oorverdovend geraas en in wolken stoom van Cape Canaveral in Florida. Bij de lancering verloor de Columbia, blijkbaar door de hevige trillingen, enige van de duizenden tegels van het hitteschild, dat verbranding moet voorkomen bij terugkeer in de dampkring. Dit gebeurde evenwel niet op kritieke plaatsen, zodat het vluchtleidingscentrum in Houston inspectie buiten en eventuele reparatie door de astronauten niet nodig achtte. Twee en een half uur na de lancering beproefden dezen, John Young en Robert Crippen, wel de enorme luiken van de laadruimte van de Columbia, die open moeten kunnen blijven, nadat zij de eerste van de 36 rondjes om de aarde hadden getrokken.

Zij kregen een boodschap van president Reagan. Deze zei „U bent in Gods hand" en prees de Amerikaanse technologie. Twee minuiten en twintig seconden na de lancering wierp de „Columbia" de beide stuwraketten af boven de Atlantische Oceaan. Zij werden opgepikt om opnieuw gebruikt te kunnen worden. Acht minuten na de start werden de drie hoofdmotoren van het veer uitgeschakeld. Twee stuurraketten manoeuvreerden het in de eerste omloopbaan op een hoogte van ruim 240 kilometer. De uiteindelijke hoogte is bijna 277 kilometer.

„Wat een uitzicht"
Na de lancering meldden de astronauten aan boord zich via de radio. „Wat een uitzicht, wat een uitzicht", riep Crippen enthousiast tot de controlekamer in het Kennedyruimtevaartcentrum.

Wanneer alles goed gaat blijft het ruimteveer 54.5 uur in de ruimte en maakt het in die tijd 36 rondjes om de aarde. Daarna keert het weer in de atmosfeer terug en landt, als een gewoon vliegtuig. Dinsdag tegen 20.28 uur (Nederlandse tijd) moet het ruimteveer landen op de luchtmachtbasis Edwards, ten noordoosten van Los Angeles.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.