+ Meer informatie

Zwangere vrouw mag baan niet worden geweigerd

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Wanneer een voor het overige geschikt bevonden zwangere sollicitante een baan wordt geweigerd, is dat in strijd met het beginsel van de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bepaald.

Het Hof boog zich dinsdag over de zaak van de Nederlandse vrouw E. Dekkers, die in 1981 solliciteerde bij een vormingscentrum. De sollicitatiecommissie droeg haar destijds voor als geschiktste kandidaat, ook al wist de commissie dat Dekkers op dat moment drie maanden zwanger was.

Zij werd om die reden vervolgens niet door het vormingscentrum aangenomen. Het vormingscentrum beriep zich daarbij op de omstandigheid dat de verzekeraar geen ziektegeld zou uitkeren tijdens het zwangerschapsverlof, omdat de zwangerschap van tevoren bekend was.

Dekkers eiste daarop een schadevergoeding, die haar echter achtereenvolgens door de rechtbank in Haarlem en het gerechtshof in Amsterdam werd geweigerd. De vrouw ging daarop in beroep bij de Hoge Raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.