+ Meer informatie

Vrachtschepen in botsing op Noordzee

Weggelekte olie grotendeels verdampt

2 minuten leestijd

Op ruim 50 kilometer ten westen van Vlissingen zijn zaterdagochtend in dichte mist twee vrachtschepen met hoge snelheid op elkaar gevaren. Uit de schepen stroomde 40 tot 60 ton olie in de Noordzee. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Het 264 meter lange Panamese containerschip Samia boorde zich met haar boeg meer dan tien meter in de bakboordzijde van het 175 meter lange koelschip Carina, dat onder de vlag van Nassau vaart. De brug en de bemanningverblijven van de Carina werden gedeeltelijk vernield. De flank van het schip vertoont grote scheuren en is over twee derde van de lengte ingedrukt.

Het met diepgevroren aardappelprodukten geladen koelschip kampte urenlang met instromend zeewater in de machinekamer, waardoor het steeds verder achterover helde. Gezien de zware schade haalde een reddingsboot alle bemanningsleden uit voorzorg van boord. Vier sleepboten slaagden er zaterdag pas na enkele uren in de in elkaar gehaakte schepen los te trekken.

Slepers

De vier slepers hebben daarna met pompen het water uit de machinekamer van de Carina gemalen en het schip zo veel mogelijk gestabiliseerd. Technici trachtten platen te lassen voor het gapende gat in de zijkant van het schip. Ook werden alle lekken provisorisch gedicht. Daarna zou de lading van het schip worden overgeslagen in een andere vrachtvaarder.

Uit de Carina is 35 tot 45 ton gasolie en lichte stookolie in zee gestroomd. Het overgrote deel daarvan is volgens het Kustwachtcentrum in IJmuiden verdampt. De oliebestrijdingsvaartuigen Frans Naerebout en Zirfea van Rijkswaterstaat hebben samen met een Belgisch vaartuig zo veel mogelijk weggelekte olie verzameld. Door de snelle verdamping vormde de olie geen gevaar voor de Belgische, Zeeuwse of Zuidhollandse kust.

Het containerschip Samia maakte na de aanvaring lichte slagzij en verloor ook enkele tonnen olie. Het schip is zaterdag op eigen kracht met kapitale boegschade naar de Sloehaven bij Vlissingen gevaren. Voor zover bekend heeft de Samia bij de zware aanvaring geen containers verloren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.