+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Kies voor geur in de tuin en geniet in ieder seizoen met elk zintuig
Dit jaar zal er in deze rubriek aandacht besteed worden aan het onderwerp "geuren in de tuin", waarbij het dus gaat om geurende planten. Natuurlijk horen de zomergeuren van pas gemaaid en drogend gras, van vochtige aarde na een regenbui en gevallen blad in de herfst bij iedere tuin, maar zelfgekozen, geurende planten geven al vreugde bij het kiezen en kopen. Ze kunnen nu geplant worden, mits het niet vriest. Het plantseizoen loopt door tot half april. Tegenwoordig worden veel planten in pot of container (emmer of zak van kunststof) verkocht. Wat die planten betreft is er eigenlijk geen specifiek plantseizoen meer, omdat ze het hele jaar door als het niet vriest geplant kunnen worden. Niet zo vreemd dat tuincentra en kwekers regelmatig reclame voor deze manier van kweken maken: door het planten te spreiden wordt de drukte in het tuincentrum beter over het jaar verdeeld. Het is ook een uitstekende manier om, bij wijze van spreken midden in de zomer, nog een passende plant voor dat kale plekje te kopen.

Viburnum
In deze eerste aflevering in 1994 aandacht voor de Viburnum bodnantense "Dawn". Een heester met een moeilijke naam, maar wat geeft het als die naam even op een papiertje geschreven wordt? Wanneer het weer wat mee zit, staat deze struik rond deze tijd (en de voorgaande plus komende weken!) fantastisch in bloei. Heerlijk geurende, roze bloemen en dat midden in de winter! Planten op een goed zichtbare plek. Deze Viburnum wordt 200-250 cm hoog en kan wat schaduw hebben. Meng voor het planten wat compost door de grond in het plantgat Speciale eisen worden verder niet gesteld.

Amaryllis kweken
Zaad winnen van de amaryllis (eigenlijk Hippeastrum) is mogelijk. Breng met een vinger of penseeltje wat (meestal) geel stuifmeel op de stempel van de bloem. Na het uitvallen ontwikkelen zich een soort zaadbollen, vruchten met donkere zaadjes. Zaaien in potjes met een grondmengsel van half zand en half potgrond. Pas na geruime tijd treedt kieming op en na jaren bloeien de op die manier gekweekte amaryllisbollen. De moederplant verliest heel wat kracht door de zaadvorming, waardoor de bloei volgend seizoen wat tegen kan vallen.

Arm en rijk
Er wordt gesproken over een rijke grond wanneer deze voldoende voedingsstoffen bevat die een goede plantengroei bevorderen. Rijke gronden bevatten verhoudingsgewijs meestal behoorlijk wat water, zodat planten minder snel last van de droogte hebben. Arme gronden bevatten weinig voedingsstoffen en meestal zijn deze gronden (ook) droogtegevoelig. Niet voor niets beregenen de boeren op zandgrond hun gewassen veel eerder dan elders. Rijkere gronden zijn geschikt voor veel planten, ook voor groente en fruit. Maar wees wel voorzichtig met mest: een combinatie van rijke grond met veel mest geeft weliswaar veel groei, maar minder bloei en vruchten. Voor bladgewassen zoals sla, andijvie, spinazie en snijbiet is dat geen probleem. Op arme(re) gronden is de groei vaak wat minder maar de bloei des te rijker; naarmate de plant het minder goed heeft, richt hij zijn "activiteiten" op de bloei, gevolgd door de vruchtvorming. De vruchten, met een of meer zaden, stellen de plant in staat om zich voort te planten om op die manier de slechte groeiperiode te overbruggen.

Verrijken/verarmen
Armere gronden kan men verrijken met compost en organische mest, afkomstig van planten en/of dieren. Beide soorten bevatten voeding en organische stof die vocht vasthoudt en voedsel biedt aan allerlei bodemorganismen. Rijke grond kan verarmd worden, bij voorbeeld voor de aanleg van een wilde tuin. Door grondmenging of vervanging in delen van de tuin ontstaat ook afwisseling. Niet alleen wat betreft de plantengroei, maar meer verschillende planten trekken ook meer diersoorten aan, waardoor de tuin aan levendigheid wint! Verarmen kan door een flinke hoeveelheid zand door de grond te werken. Precieze hoeveelheden zijn natuurlijk niet te geven, maar u zou uit kunnen gaan van 1 deel zand op 1 deel tuingrond. Op dezelfde manier kan een stuk grond gemengd worden met tuinturf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.