+ Meer informatie

Produktschap wil meer visdagen voor visserij

„Er wordt nu veel te veel tong gevangen 1

2 minuten leestijd

RIJSWIJK - Het Produktschap voor Vis en Visprodukten vindt dat minister Braks (Visserij) alle vissers dit jaar vijf extra visdagen moet geven. Die dagen zijn nodig om rendabel te kunnen draaien. Het huidige aantal van 150 staat het opstomen naar verder gelegen visgronden niet toe.

Gespecialiseerde kabeljauwvissers hebben sinds vorige week maandag voor het eerste kwartaal vijf dagen extra. De extra dagen zijn onderdeel van het compromis dat zij hebben gesloten met het ministerie over de visserijregelingen voor dit jaar. Het compromis werd bereikt nadat de vissers de sluizen van IJmuiden met ongeveer veertig van hun schepen tien uur lang hadden geblokkeerd.

Het schap is nogal verbolgen dat er een blokkade nodig was om het ministerie zover te krijgen de regelingen te veranderen. Het heeft de minister er op gewezen dat het al eerder een regeling heeft voorgesteld die gelijk is aan het compromis dat vorige week is gesloten. Het ministerie geeft volgens het schap een verkeerde voorstelling van zaken als het stelt dat het bedrijfsleven pas later van standpunt is veranderd.

Onverantwoord

Enkele bestuursleden van het produktschap vinden dat Nederlandse vissers op dit moment veel te veel tong vangen. Als de vissers in het huidige tempo doorgaan, dreigt in de loop van het jaar voortijdige sluiting van de visserij op tong, terwijl de hoeveelheid die de vissers mogen vangen dit jaar 75 procent meer is in vergelijking met vorig jaar.

Volgens de leden vangen de vissers momenteel ook veel te veel (te) kleine tong. Zij vinden dit uit biologisch oogpunt onverantwoord. Bovendien dreigt het gevaar van een neerwaartse druk op de prijzen voor tong. Werknemersvertegenwoordiger C. van der Plas: „Ik heb maandag nog eens op de afslag gekeken. Een van de schepen voerde 6000 kilogram tong aan. Daarvan was 4800 kilo te klein". Voorzitter drs. D. J. Langstraat van het schap vindt het eveneens een slechte zaak. De vissers die zo veel kleine tong aanvoeren, zijn volgens hem „gek". Hij ziet evenwel geen aanknopingspunten op te treden tegen de vissers.

Tongstand

Overigens heeft Langstraat zich door visserijbiologen nogmaals laten verzekeren dat de tongstand zo goed en sterk is, dat de sterke verhoging van de vangsthoeveelheid voor dit jaar verantwoord is. Minister Braks heeft die verbetering van de stand eerder gekscherend „een wonder" genoemd, maar ziet als de werkelijke reden de beheersmaatregelen van de laatste jaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.