Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Pittige maaltijdtaarten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Pittige maaltijdtaarten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Misschien klinkt het wat vreemd, maar Hollandse wintergroenten als prei en zuurkool zijn uitstekend te verwerken in een taart. In dat geval gaat het niet om een zoet stuk gebak bij een feestelijke gelegenheid, maar om een hartige taart, (hoofd)gerecht bij een maaltijd. Bij de lunch smaakt zo'n hartige punt ook prima. Als u dergelijke baksels eenmaal hebt gemaakt, lusten de kinderen waarschijnlijk opeens wel prei en zuurkool...

Preitaart
150 g bloem
zout, 2 theelepels suiker
75 g harde boter
1 pakje Mon Chou
1 kg prei
3 eieren, 3 eetlepels melk
100 g geraspte Maasdammer kaas
peper, boter
100 g Maasdammer kaas in plakken
Vermeng de bloem met wat zout en de suiker. Snijd hierin de harde boter en de Mon Chou met twee messen fijn. Kneed alles tot een samenhangend deeg en rol het deeg uit. Bekleed hiermee een beboterde pieof springvorm (ook de opstaande rand) van 22 cm doorsnee. Zet de vorm met het deeg een uur op een koele plaats. Was de prei, snijd ze in ringen en was ze opnieuw. Kook de prei 2 minuten in water met zout en laat ze goed uitlekken. Klop de eieren los met de melk, de geraspte kaas, wat zout en peper. Verdeel eerst de plakken kaas over de bodem van het deeg, leg daarop de goed drooggedepte prei en giet er tot slot het eimengsel over. Leg er wat klontjes boter op. Zet de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven (200°C, gasovenstand 4-5). Eet de taart warm.

Zuurkooltaart
150 g bloem
75 g harde boter
400 g zuurkool
250 g mager rundergehakt
2 uien, peper
2 eieren, 1 bekertje zure room
1 eetl. bloem, tabasco
mespunt paprikapoeder
100 g geraspte belegen Goudse kaas
2 eetl. gehakte peterselie
Maak van de bloem, de boter, ca. % dl koud water en wat zout een piedeeg. Snijd de boter in de bloem met het zout met twee messen in kleine stukjes. Voeg het koude water toe en roer met een mes tot een samenhangend deeg is verkregen. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit. Keer tijdens het uitrollen de lap drie keer. Laat het deeg opgevouwen op een koele plaats een paar uur rusten. Bekleed een beboterde pie- of springvorm (ook de opstaande rand) van 24 cm doorsnee met het deeg. Dek het deeg af met aluminiumfolie en een steunvulling van bij voorbeeld overjarige gedroogde witte of bruine bonen. Bak de deegbodem 15 minuten voor in de voorverwarmde oven (225°C, gasovenstand 5-6). Laat de zuurkool goed uitlekken. Bak het gehakt in de koekepan zonder boter rul. Laat de schoongemaakte en fijngesnipperde uien enkele minuten mee fruiten en breng het vleesmengsel op smaak met wat zout en peper. Klop de eieren los en roer er de zure room, de bloem, paprikapoeder, een druppel tabasco en het rulgebakken gehakt door. Schep er de uitgelekte zuurkool door en verdeel het mengsel over de voorgebakken deegbodem. Bak de taart 35 minuten in de hete oven (225°C, gasovenstand 5-6). Strooi er de kaas over en zet de taart nog 10 minuten boven in de oven tot de kaas goudbruin is gekleurd. Garneer hem ten slotte met de peterselie.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 1988

Terdege | 72 Pagina's

Pittige maaltijdtaarten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 1988

Terdege | 72 Pagina's