+ Meer informatie

Herv. moderamen praat over homoseksualiteit

Enkele tuchtmaatregelen behandeld

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) — Het moderamen van de hervormde synode beraadt zich morgen over een uitspraak van de generale commissie voor het opzicht. Deze commissie heeft een tuchtmaatregel van een hervormde kerkeraad tegen een homoseksueel goedgekeurd. Het bestuur wil nagaan, of de normen voor tuchtmaatregelen duidelijk genoeg zijn, aldus praeses ds. B. Wallet.

De normen werden in november 1989 vastgesteld. De synode matigde toen een eerdere oproep aan de kerkeraden om nooit tuchtmaatregelen tegen homoseksuelen te nemen op grond van uitsluitend hun seksuele geaardheid. Deze oproep leidde vooral in de Gereformeerde Bond, de rechterflank van de Hervormde Kerk, tot verontwaardigde reacties.

Een van de normen is, dat de kerkeraad die een homoseksueel bij voorbeeld van het avondmaal heeft uitgesloten, bij de commissie voor het opzicht moet aangeven, in hoeverre hij ook in andere zaken dan homoseksualiteit tucht toepast. Verder moet de kerkeraad uitleggen, wat hij heeft gedaan om te bereiken dat homoseksuelen zich veilig voelen in de gemeente en hoe hij vooroordelen heeft bestreden.

Tuchtmaatregelen

Sinds het synodebesluit van november 1989 heeft de commissie voor het opzicht een aantal tuchtmaatregelen tegen homoseksuele gemeenteleden behandeld. In één geval stelde de commissie vast, dat de kerkeraad pastoraal niets te verwijten viel en dat de tuchtmaatregel terecht was. Het gaat volgens ds. Wallet om een gemeente „in de rechtervleugel van de Gereformeerde Bond".

Ds. Wallet sluit niet uit, dat het beraad van morgen tot voorstellen aan de synode leidt. In ieder geval wordt het besluit van november 1989 zo snel mogelijk naar alle kerkeraden gestuurd. Dat was tot nu toe niet gebeurd, aldus de synodevoorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.