+ Meer informatie

Koppelbazen frauderen voor tenminste 100 min

Gigantische hoeveelheid bewijs

3 minuten leestijd

De 33-iarige A. I. uit Tiel en zijn 32-jarige broer I. uit Malden worden door de politie aangemerkt als de hoofdverdachten. t. A. ~ i j' ~ Via ronselaars in Engeland o£ vaak

wordt aangenomen de

afgelopen twee jaar de Nederlandse veer duizend Engelse en lerse bouw

en Duitse overheid voor tenminste 100 miljoen gulden heeft opgelicht.

Korpschef M. J. J. Wildemans van de Tielse politie eninspecteur R. H. Hermans van de gemeentepolitie Arnhem, die het onderzoek heeft geleid, hebben dat maandagmiddag in Tiel meegedeeld.

In de nacht van zondag op maandag heeft ruim vierhonderd man politie op 52 plaatsen in Nederland en dertig plaatsen in Duitsland huiszoekingen verricht. Daarbij werden ongeveer 150 grote dozen in beslag genomen met de administraties van (schijn)-BV's en GMBH's (Duitse BV's). Verder mogelijk vervalste stempels en schrijfmachines.

Ronselaars

In totaal werden vier mensen aangehouden wegens wapen- en drugbezit. vakkers die in de Bondsrepubliek te werk werden gesteld.

De gebroeders T. zijn echter niet aangehouden. De politie wil eerst de gigantische hoeveelheid bewijs uitpluizen, die mogelijk nog meer fraude aan het licht brengt. Als de broers T. zouden worden opgepakt zouden zij volgens het wetboek van strafvordering maximaal zestig dagen vastgehouden kunnen worden en die termijn is volgens inspecteur Hermans te kort om het bewijsmateriaal te onderzoeken. Hermans erkent, dat- de politie met deze benaderingswijze het risico loopt, dat de beide hoofdverdachten er tussen uit knijpen naar het buitenland. De politie kan de paspoorten van het duo niet inhouden, beide mannen hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn van Molukse afkomst.

De Tielse politie moest zelfs collega's uit Apeldoorn, Nijmegen, Arnhem en Ede en van de Centrale Recherche informatiedienst „ronselen" om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Zij vormden een rechercheteam dat vanaf 1 oktober vorig jaar permanent met de zaak bezig is geweest. In totaal namen driehonderd mensen aan het onderzoek deel, onder wie tien rechters-commissarissen, één officier van justitie, 46 hulpofficieren van justitie en zeven accountants.

Pak kans

Volgens inspecteur Hermans vestigen koppelbazen zich meer en meer in gemeenten met een klein politiekorps om de kans dat ze worden gepakt te verkleinen. Hij zei, dat alle bij het onderzoek betrokken korpsen ook hun handen vol hebben aan het onderzoek naar activiteiten van koppelbazen in hun eigen gebied.

Ook het feit, dat de ernst van het verschijnsel koppelbaas in Duitsland en Engeland nog niet voldoende is doorgedrongen bemoeilijkte het onderzoek, aldus Hermans. In Engeland is het ronselen van zwartwerkers op het ogenblik noch misdrijf noch overtreding, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.