+ Meer informatie

REKENWERK

2 minuten leestijd

Voor de Eerste kamerverkiezingen zijn geen verkiezingscampagnes nodig ten einde de kiezers te bewegen om hun stem op de gewenste lijst uit te brengen. Deze verkiezingen spelen zich immers af in de beslotenheid van de Provinciale Staten en daar bevinden zich geen zwevende kiezers.

De uitslag van deze verkiezingen wordt veeleer bepaald door de rekenmeesters op de partijbureaus. Daar worden uitgebreide berekeningen gemaakt, hoe men het grootste aantal zetels in de wacht kan slepen.

Het kiesstelsel voor de Eerste kamer zit ingewikkeld in elkaar. Er zijn vier groepen provincies die 17,18,19 of 21 senatoren kiezen. Vergelijkt men deze zetelaantallen met de aantallen stemmen die vorige week bij de Tweede, kamerverkiezingen in de verschillende provincies werden uitgebracht, dan moet men overigens concluderen dat de westelijke provincies teveel senaatszetels hebben en de rest te weinig. Dat is waarschijnlijk nadelig voor het CDA.

Doordat de stemverhoudingen in de Provinciale Staten bekend zijn, kan men van tevoren al berekeningen maken hoe de zetelverdeling zal uitvallen. Door als grote fractie meer lijsten in te dienen, kan men ook de restzetelverdeling ten eigen bate beïnvloeden. Dat is ook ditmaal weer op grote schaal gebeurd.

Ook is het gebruikelijk dat kleine partijen, die in een bepaalde groep provincies op eigen kracht niet aan een zetel komen, samenwerking zoeken met min of meer aanverwante partijen. Op die manier wist de SGP haar Senaatszetel te behouden.

De GPV-er Van der Jagt was echter ook met een lijstverbinding met SGP en CDA niet meer „te redden". Het GPV is immers bij de verkiezingen van 1978 uit vele Provinciale Staten weggevaagd. Nu kreeg het daarvoor de rekening gepresenteerd.

Waarschijnlijk is het GPV blijvend op een lager stemmenniveau terechtgekomen. Dat betekent dat een Eerste kamerzetel er niet meer in zit. De RPF zou daarentegen door samenwerking met anderen in de toekomst wel voor een zetel in dit college in aanmerking kunnen komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.