+ Meer informatie

GSD Den Haag wil contract over Bijstandswet =

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Gemeentelijke Sociale Dienst in Den Haag wil dat het Rijk met de gemeente Den Haag in het kader van de sociale vernieuwing een contract sluit over de uitvoering van de Algemene Bijstandswet. Dat stelde directeur S. J. van Driel vandaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens Van Driel snijdt het mes aan twee kanten: het Rijk krijgt in-' vloed op de uitvoering van en priorif: teitstelling in de Bijstandwet, en de, gemeente krijgt in de praktijk ook werkelijk de uitvoering. Daarnaast kan een intensievere samenwerking Rijk en gemeente samen een financieel voordeel opleveren doordat geld en inspanningen gerichter worden ingezet.

De beleidsinspanningen van de gemeente moeten zich volgens de directeur meer richten op uitstroomaantallen en -percentages van specifieke groepen in de bijstand, zoals jongeren, vrouwen, minderheden, en op fraudebestrijding. Wat betreft de fraudebestrijding moeten volgens Van Driel nieuwe afspraken worden gemaakt met het Rijk en het openbaar ministerie over de handelwijze met betrekking tot aangiften en mogelijke administratieve sancties.

Het aantal fraude-aangiften is in Den Haag vorig jaar ten opzichte van 1989 met 40 procent gestegen. Als preventiemaatregel zou Van Driel een „sociaal contract" willen invoeren, dat wordt afgesloten tussen GSD en cliënt. Daarin moeten plichten en rechten van de cliënt duidelijk worden genoemd, zo stelt Van Driel zich voor.

Ten aanzien van jongeren tot 21 jaar heeft de gemeente Den Haag zich ten doel gesteld hen allemaal naar werk of scholingsprojecten te bemiddelen. Vanuit de GSD krijgen alle jongeren met een rww-uitkering in Den Haag nog deze maand een brief waarin de mogelijkheden om de kans op werk te vergroten worden aangegeven. Ook wordt hun meegedeeld dat weigering kan leiden tot een sanctie op de uitkering. ,x:,.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.