+ Meer informatie

Haig bezorgd over Libanon

2 minuten leestijd

RIAAD — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Alexander Haig is dinsdagmiddag aangekomen in Saoedi-Arabië voor besprekingen met de regering en koning Khaled over vrede in het Midden-Oosten en over de veiligheid in het gebied van de Perzische Golf.

Voor zijn vertrek uit Jordanië had Haig een spoedbijeenkomst met de Amerikaanse ambassadeurs in Libanon en Syrië. Daarbij werd opnieuw een sterk beroep gedaan de strijd in Libanon te staken, aldus een Amerikaanse woordvoerder.

„We verzoeken alle betrokken partijen er zich van bewust te zijn wat voor onvoorspelbare gevolgen een escalatie van de strijd in Libanon kan hebben", zo zei de woordvoerder die anoniem wilde blijven. Hij zei dat de twee Amerikaanse ambassadeurs naar hun hoofdsteden zijn teruggekeerd met een boodschap van de Verenigde Staten waarin op vrede wordt aangedrongen. De regering in Washington heeft er maandag al voor gewaarschuwd dat als niet spoedig een einde komt aan de strijd in Libanon dit tot een grote escalatie kan leiden waarna mogelijk ook Israël actief bij de strijd betrokken raakt.

Israël treft geen voorbereidingen voor een militaire interventie bij de strijd in Libanon. Israëlische kranten hebben dit dinsdag gemeld. De aandrang van Israël om militair in te grijpen is maandag sterk afgenomen nadat Haig er maandag tegenover de Israëlische leiders geen onduidelijkheid over had laten bestaan dat Washington sterk gekant is tegen een dergelijke interventie.

Premier Menachem Begin heeft er bij de parlementaire commissies voor buitenlandse zaken en staatsveiligheid op aangedrongen ,,met voorzichtigheid en overleg" te werk te gaan bij de Libanese kwestie, zo meldde de Jerusalem Post.

Zie verder pag. 5:. „Strijd in Libanon breidt zich uit".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.