+ Meer informatie

Alternatief (V)

1 minuut leestijd

In Opgemerkt d.d. 21 december "90 reageert dhr. Van Beelen op een aantal uitspraken in het interview met dhr. Folmer over alternatieve geneeswijzen. Samengevat luidt zijn reactie: de effectiviteit van de homeopathie bij diverse aandoeningen is wel degelijk wetenschappelijk goed onderbouwd. Voor de goede orde wil ik een paar kanttekeningen plaatsen bij zijn argumentatie.

Het eerste argument is dat ook in niet-alternatieve vaktijdschriften een aantal publicaties verschenen zijn van homeopathische onderzoeken, zoals in The Lancet over een onderzoek naar het effect van graspollen C30 op hooikoorts. Genoemde pubUcatie is echter van diverse zijden aangevochten (dat is ook de reden waarom de auteur zijn onderzoek op dit moment herhaalt); de auteur geeft bovendien toe dat het geen onderzoek betreft naar de effectiviteit van homeopathie maar naar de werkzaamheid van een potentie: het similium-principe ontbreekt namelijk. Dat laatste neemt overigens de resultaten op zich niet weg.

Het tweede argument is dat in een Utrechtse doctoraalscriptie meerdere onderzoeken naar de praktische waarde van de homeopathie genoemd worden. Inderdaad wordt in deze lezenswaardige scriptie een goed literatuuroverzicht geboden. Echter: vrijwel al het genoemde werk werd gepresenteerd via homeopathische tijdschriften of congressen, en alle scri

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.