+ Meer informatie

kaattJQól^olc Marieke in de open haard

3 minuten leestijd

Als mama de rommel om de open haard wat opgeruimd heeft, tilt ze kleine Marieke uit de box. Gelukkig wil Marieke daar nog af en toe in zitten. Nu ze lopen kan, wordt het wel moeilijker.

„Kom meisje", zegt mama, „jij krijgt eerst een lekker banaantje". Dat lust Marieke graag. Ze heeft altijd honger. Marieke heeft nog een broertje van vier jaar. Die is al op de kleuterschool. Marieke vindt het maar wat fijn, als Robby thuiskomt uit de kleuterschool. Dan gaat hij met haar spelen. Daar komt Robby aan. Hij heeft een groot papier in zijn hand. Zijn ogen stralen. „Mam", roept hij als hij wild de deur opendoet, ,,mam, kijk eens wat ik gemaakt heb!" Opgetogen laat Robby een grote tekening zien. O, wat is hij trots! het eten klaar. En het duurt niet lang, of ze zitten gezellig aan tafel. Marieke natuurlijk in de kinderstoel. Af en toe kan ze zelf al een hapje eten in haar mond doen. Als ze klaar zijn met eten, mag Robby de kinderbijbel halen. Dat mag hij iedere avond doen. Papa leest dan hetzelfde, als wat juf op de kleuterschool verteld heeft. Dan kan Robby het goed onthouden.

Na het eten, brengt mama Marieke het eerst naar bed. Ze is zó slaperig! Robby laat aan papa zijn mooie tekening zien. ,,Die mag je in je kamertje hangen, Robby. Kom maar, dan ga je meteen naar je bed, ventje". Robby mag op papa's rug zitten. Héérlijk gaat dat. Robby schatert van de pret. „Voorzichtig", roep mama angstig, ,,anders rollen jullie samen van de trap".

Papa gaat nog een poosje in de kamer aaiï de ojien haard werken. Het is bijna klaar. En na een paar uurtjes zegt hij verrast: ,,Nou mama, we kunnen stoken hoor! Zullen we proberen, of hij het doet?" ,,Dat kan best", antwoordt mama opgetogen, „het is toch fris vanavond". Voorzichtig en secuur legt papa wat kleine houtjes en een aanmaakblokje in de haard. Zo, nu een vlammetje er bij...en ja hoor...het gaat. Triomfantelijk kijkt papa naar de vlammen, die steeds groter worden. Prachtig...! armen gaat Marieke op het stenen randje van de open haard zitten. En dan... O Marieke, wat ga je nou doen...? Marieke doet één beentje over de stenen rand. En daar nog een beentje. En...het duurt niet lang, of Marieke zit prinsheerlijk met Toosje op haar schoot in de open haard. Zomaar boven op de as. Marieke vindt het een prachtig huisje. Kwam Robby nou maar, dan kon hij haar zien zitten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.