+ Meer informatie

Kamer wil onafhankelijk onderzoek in Bosio-zaak

Ex-werknemer telefonisch bedreigd

3 minuten leestijd

DEN HAAG/HILVERSUM - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek onder verantwoordelijkheid van de Kamer wordt gestart naar de Bosio-affaire. Tegelijk moet minister Hirsch Ballin (Justitie) de rijksrecherche opdracht geven een onderzoek in te stellen naar strafbare feiten in verband met de drugsvondst in Antwerpen.

Het gisteren ingediende amendement van het Groen Links-kamerlid Lankhorst waarin om een onafhankelijk onderzoek onder verantwoordelijkheid van de Kamer wordt gevraagd, kreeg gelijk al de steun van PvdA, VVD, SGP en GPV. Deze fracties vinden dit onderzoek nodig omdat minister Hirsch Ballin de Kamer „niet naar behoren" heeft geïnformeerd over de Bosio-affaire.

De kamermeerderheid gaat in deze eis verder dan de commissie voor de verzoekschriften van de Tweede Kamer. Die wilde Hirsch Ballin opdracht geven een nader onderzoek in te stellen. Alleen de CDA-fractie steunt de opstelling van deze commissie. De kamermeerderheid meent dat Justitie niet zelf het onderzoek moet voortzetten, omdat een deel van de beschuldigingen van de Franse zakenman Bosio tegen Justitie zijn gericht. van een container met een grote partij marihuana in de haven van Antwerpen in 1985.

Ex-medewerker

De voormalige medewerker J. de Hei van het bedrijf van Bosio verklaarde gisteren voor VeronicaNieuwslijn dat hij zes jaar geleden telefonisch onder druk is gezet om zijn mond te houden over duistere praktijken van het ministerie van economische zaken en de CIA in het bedrijf Stairco, de voortzetting van Bosio's bedrijf, in de periode 1983-1985. In die periode had Bosio al geen binding meer met dit bedrijf.

Volgens De Hei gebeurde er in de onderneming veel, behalve het fabriceren van airconditioning-apparaten voor auto's. Ook Bosio heeft altijd beweerd dat zijn bedrijf door de CIA met medeweten van Economische Zaken is gebruikt voor de handel in drugs en wapens. Toen De Hei het inmiddels van Arnhem naar Papendrecht verhuisde bedrijf verliet, drukte regeringscommissaris Verhoeven hem op het hart niet met buitenstaanders over dit bedrijf te praten. Eind 1985 kreeg deze ex-werknemer een telefoontje van een man die dreigde: „Als u zich over Stairco uitlaat, kan uw lieve vrouwtje wel eens iets gebeuren".

Prinses Margriet onderscheiden in Amerika

„Wij zijn vereerd in staat te zijn onze liefde voor het Nederlandse volk door de toekenning van de onderscheiding aan Hare Koninklijke Hoogheid tot uitdrukking te brengen", aldus James Shuart, president van het bestuur van de universiteit, bij de uitreiking van de prijs. „Wij zijn trots op onze banden met Nederland".

De universiteit werd in 1935 gesticht op grond die toebehoorde aan de uit Nederland afkomstige William Hofstra. De instelling heeft 12.000 studenten en onderhoudt nauwe betrekkingen met Nederland. Zo is er een uitwisselingsprogramma met de Erasmus Universiteit in Rotterdam en het Roosevelt Studies Center in Middelburg.

Prinses Margriet werd vergezeld door haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. Anderen aan wie de prijs werd uitgereikt, zijn Henry Kissinger, Isaac Singer, Claire Booth Luce en senator Edward Kennedy.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.