+ Meer informatie

Onthullend boek over crisis Iran

„Amerikanen zwegen"

2 minuten leestijd

TEL AVIV — De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren al een maand van te voren op de hoogte van de aanval van Irak op Iran. Maar terwijl de Russen de Iraniërs hiervoor waarschuwden hielden de Amerikanen de informatie voor zichzelf.

Dit wordt onthuld in „The Iranian Triangle" (de Iraanse driehoek), een boek dat volgende week in Israël uitkomt, van Shemuel Segev, journalist voor het dagblad „Maariv" en expert op het gebied van buitenlandse zaken.

De voormalige ambassadeur van Israël in Iran is medeverantwoordelijk voor het boek maar de voorschriften voor de Israëlische ambtenaren hebben hem verplicht zijn naam van de omslag te laten verwijderen.

Plannen bekend

Segev schrijft dat de Iraakse president Saddam Hoessein de leiders van Saoedi-Arabië, Koeweit en Jordanië heeft verteld van zijn plannen om in september 1980 Iran aan te vallen. Hoessein zou hun goedkeuring hebben gekregen voor een beperkte oorlog om controle te krijgen over de Iraanse, Arabische provincie Koezestan.

De VS kwam achter deze plannen maar speelde ze niet door aan Iran, waar op dat moment de gijzeling in de Amerikaanse ambassade gaande was, aldus Segev. De Sovjets waarschuwden de Iraanse president Abolhassan Bani-Sadr wel, maar deze geloofde het verhaal niet.

Segev onthult verder dat gegevens van Israëlische militaire deskundigen een sleutelrol hebben gespeeld bij het Amerikaanse besluit om de sjah politiek asiel te weigeren nadat hij was verdreven.

Kort nadat de sjah in januari 1979 Iran had verlaten, onderzocht het Instituut voor strategische Studies, in samenwerking met Amerikaanse deskundigen, in hoeverre Iran de westerse belangen kon schaden als de sjah tot Amerika werd toegelaten.

De conclusie van het onderzoek was dat islamitische militanten als vergelding de Amerikaanse ambassade in Teheran zouden bestormen, zo schrijft Segev en deze informatie leidde ertoe dat Washington „de sjah, meer dan 40 jaar een trouwe bondgenoot, de rug toekeerde".

Olieleveranties
Elf maanden later, nadat druk was uitgeoefend door vooraanstaande politieke figuren als Henry Kissinger, stond de regering-Carter de sjah toe zich in de VS medisch te laten behandelen en hoewel hem geen politiek asiel werd verstrekt, bestormden islamitische militanten daarna toch de ambassade in Teheran.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.