+ Meer informatie

Vissersbond boos op vangstverbod België

2 minuten leestijd

EMMELOORD (ANP) - De Nederlandse Vissersbond is kwaad over het vangstverbod dat België vrijdag heeft ingesteld voor een zone van 3 mijl voor de Belgische kustlijn.

In het gebied zijn voortaan alleen lichte schepen tot 70 ton toegestaan. Nederlandse vissers varen bijna allemaal met veel grotere schepen. "Dit is gewoon een maatregel om Nederlandse schepen buiten te sluiten. Hoezo Europees beleid? Dit is protectionisme. Kleine kustvloten krijgen zo een bepaalde beschermingszone waar zij alleen mogen vissen", aldus voorzitter J. Nooitgedagt van de Vissersbond zaterdag.

De Vlaamse regionale landbouw- en visserijminister Dua zei vrijdag dat de maatregel is ingegeven door de lage visstand. Volgens haar is de stap niet bedoeld om per se Nederlandse vissers dwars te zitten. De Belgische kustvaartsector en de milieubeweging vragen al langer om dergelijke maatregelen. Sommige groeperingen pleiten zelfs voor een vangstverbod in de zone tot 6 mijl buiten de kust. De groene bewindsvrouwe Dua vindt dat vooralsnog te ver gaan.

Staatssecretaris Odink van Landbouw is volgens zijn woordvoerder "niet te spreken" over het Belgische visverbod. De staatssecretaris was afgelopen week nog in gesprek met Dua en had haar gevraagd om de instelling van een 3-mijlszone achterwege te laten.

"Het is vervelend voor de Nederlandse vissers, de visserij krijgt al genoeg over zich heen", zo liet Odink via zijn woordvoerder weten. Volgens het ministerie valt er weinig te doen aan de beslissing van de Vlaamse regering, maar zal het onderwerp zeker nog ter sprake komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.