+ Meer informatie

magnetiscliveid

2 minuten leestijd

Calutrons zijn bij de EMIS-techniek van cruciaal belang. Irak was al vergevorderd met deze EMIS-methode. Verrijking van uranium wil zeggen dat de lichte uranium-isotopen (Uranium-235) worden gescheiden van de zwaardere (U-238). De 235-vorm wordt gebruikt voor het maken van kernwapens. De wijze van scheiding gebeurt in de EMIS-techniek door een elektro-magnetisch veld. De scheiding kan ook door (de modernere) ultracentrifuge of door gasdiffusie. De modernste methode bevindt zich nog in een experimentele fase: door middel van laserstraling. heid kunnen zeggen, is dat Irak in ieder geval niet met een civiel nucleair programma bezig was". De verrijkingsgraad van behandeld uranium is een belangrijke factor. Hoe verrijkt was het Iraakse uranium? „In technisch opzicht waren de Irakezen in staat om met het EMIS-proces een zeer hoge graad van verrijking tot stand te brengen. Het enige nadeel voor de Irakezen was dat ze niet voldoende tijd hadden om voldoende hoeveelheden van het verrijkte uranium te produceren. Hetzelfde geldt voor de centrifugetechniek. Wij denken dat de Irakezen met die techniek nog niet ver genoeg waren om er veel mee te kunnen produceren. Maar daar ligt voor ons nog veel onderzoek. Van het Iraakse centrifugeprogramma weten we op dit moment nog heel weinig". Hoeveel (verrijkt) uranium was Irak voor de oorlog in staat te maken? „Met EMIS kon men ongeveer 50 kilo per jaar produceren". (Ter vergelijking: bij een verrijkingsgraad van 50 procent is zeker 50 kilo uranium nodig om een kernwapen mee te maken. Bij 100 procent zuiverheid is nog maar acht kilo nodig voor een wapen. De kwalificatie "weapongrade" (uranium dat optimaal geschikt is voor de produktie van kernwapens) geldt doorgaans bij een minimale verrijking van 80 procent). de produktie van centrifuges, is er zo een. Tot aan onze vierde inspectietocht wist niemand dat hij bestond. De fabriek ligt midden in een gebied met allerlei industriële en agrarische bedrijven. Het lijkt vanuit de lucht op een gewone onderneming, waarvan er zoveel staan". Hoe hebt ü de fabriek dan ontdekt? „Door bestudering van de gebouwen en dank zij informatie uit Iraakse kring".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.