+ Meer informatie

Artsen stoppen stiptheidsacties

„Overheid gaat met ons overleggen"

2 minuten leestijd

UTRECHT - Het bestuur van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband heeft gisteravond besloten de stiptheidsactie die vorige week maandag is begonnen op te schorten. Morgen gaan de specialisten in dienstverband weer gewoon aan het werk, vandaag wordt als een overgangsdag beschouwd om problemen in de ziekenhuizen te voorkomen.

Het besluit is genomen nadat de overheid had aangeboden later deze week te beginnen met uitvoerig overleg over de gevolgen van de verlaging van het norminkomen en de praktijkkostenvergoeding voor de academische ziekenhuizen en de ziekenhuizen met veel dienstverbanders. Voorzitter J. Aghina van de LAD zei gisteravond dat Den Haag heeft erkend dat hier een probleem ligt. „Men had kennelijk vergeten dat probleem mede in beschouwing te nemen".

Het overleg, aanvankelijk met ambtenaren en later met staatssecretaris Dees (Volksgezondheid) en minister Deetman (Onderwijs en Wetenschappen) moet gaan over normale werktijden, werkgelegenheid en de „instroom" van jonge artsen. Daarover wordt al zes jaar gepraat. „Maar", aldus Aghina, „we hebben toen kennelijk niet de juiste toon aangeslagen". Hij verwacht dat de situatie in de academische en de "dienstverband"-ziekenhuizen eind volgende week weer normaal zal zijn.

De specialisten in dienstverband hebben op grond van de cao een werkweek van 38 uur, maar doorgaans maken ze weken van 50 uur. Volgens de LAD-voorzitter zouden er drieduizend artsen aan de slag kunnen als de werktijden werden genormaliseerd. Die zijn er (voorlopig) niet, vandaar dat de LAD ook betaling van overuren wil. „Salaris inleveren hebben we al gedaan", aldus Aghina, „en bovendien hebben we contracten afgesloten voor 38 en niet voor 50 uur".

Volgens hem zou het budget van de betrokken ziekenhuizen met 10 tot 15 procent omhoog moeten als de artsen korter gaan werken of hun overuren betaald krijgen. Aghina zei verder dat er voor de academische ziekenhuizen nog 130 miljoen gulden beschikbaar is als de overheid afziet van een besparing die het gevolg zou zijn van een andere tariefstructuur. De academische ziekenhuizen willen dat geld niet kwijt. En als er ook nog de verlaging van de kostenvergoeding overheen zou komen zou de kwaliteit van patiëntenzorg, onderwijs en opleiding volgens hen ernstig worden aangetast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.