+ Meer informatie

Pools vrachtschip niet naar R'dam

Havenautoriteiten: Risico te groot

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De Poolse vrachtvaarder Stanislaw Dubois mag van de havenautoriteiten niet bij de Maasvlakte aan de grond gezet worden om daar een noodreparatie te ondergaan. Men vindt het risico te groot, omdat zich toch gasvorming blijkt voor te doen.

Aan boord van de zwaargehavende Pool bevinden zich enkele honderden vaten Carbid. Maandagavond hebben zich aan boord van het schip, aldus een woordvoerder van het Rotterdamse havenbedrijf, al enkele ontploffingen voorgedaan. Rijkswaterstaat heeft inmiddels een vertegenwoordiger in verband met het ontploffingsgevaar van boord gehaald.

Deskundigen van rijkswaterstaat hebben de kapitein van het schip inmiddels opdracht gegeven om de Stanislaw Dubois verder uit de kust te brengen. Het schip kan dat niet op eigen kracht, maar moet gebruik maken van de hulp van vier slepers van Smit en Wijsmuller. Men zoekt nu in Den Haag naar een plaats op de Noordzee waar de Pool veilig ,,afgezonken" kan worden. Er wordt gedacht aan een diepe plek ten zuiden van de Doggersbank.

Bodem

Volgens de woordvoerder van Smit Internationale ziet het er in inderdaad naar uit dat het schip naar de bodem van de Noordzee moet verdwijnen, omdat er geen alternatief is. Hij ontkende de bewering dat er zich aan van rijkswaterstaat joord van de bijna 9000 bruto ton metende Pool ontploffingen hebben voorgedaan.

Aan boord van het vracht- en containerschip zitten nog steeds de twintig eigen bemanningsleden. In hun gezelschap zijn ook een vijftiental bergers van Smit en Wijsmuller. De 1300 ton bunkerolie is nog niet uit de tanks gepompt. Het oliebestrijdingsvaartuig

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.