+ Meer informatie

Polarisatie neemt toe bij orthodoxe joden

„Kopuit (NIW) overdrijft echter"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - „Het rommelt binnen het Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK)", geeft de permanente commissie (dagelijks bestuur) van dit orthodox-joodse kerkgenootschap toe. „De polarisatie neemt toe en daardoor ontstaan spanningen", schrijft zij in haar "Bulletin".

Maar zo erg als hoofdredacteur M. Kopuit van het Nieuw-Israëlietisch Weekblad (NIW) het keer op keer voorstelt, is het ook weer niet. De permanente commissie trekt in het Bulletin ten strijde tegen deze man, die „met zijn opruiende taal" wekelijks „de tegenstellingen aanwakkert en de polarisatie bevordert".

Kopuit schreef onlangs dat het NIK op een splitsing afstevent, omdat de permanente commissie een te liberaal-joodse koers zou varen. Hij illustreerde dit onder meer met het besluit om de plaats van de hoofdkrijgsmachtrabbijn te laten verdelen tussen een orthodoxe en liberale kandidaat. De hoofdsynagoge Amsterdam, de grootste joodse gemeente in Nederland, zal zich gedwongen voelen de NIK te verlaten.

Politiek spel

De „georganiseerde oppositie" komt inderdaad uit het ressort Amsterdam, aldus het Bulletin. Met name B. Hertzberger en prof. mr. H. Loonstein „spelen een politiek spel alsof de centrale commissie (het algemeen bestuur) de Tweede Kamer is. Het doel is de permanente commissie ten val te brengen en de taken van het NIK drastisch in te krimpen. De Joodse gemeente Amsterdam zou die dan (gedeeltelijk) moeten overnemen".

Ook het feit dat de liberale rabbijn A. Soetendorp onlangs in een NIK-delegatie meereisde en de benoeming van een NIK-leraar die in Amerika wel eens in een Reformsynagoge les had gegeven, maken volgens de oppositie duidelijk dat het NIK niet meer op orthodoxe basis staat. De permanente commissie licht in haar Bulletin de gang van zaken toe en distantieert zich daarbij van de „roddels" en „leugens" die door het NIW zijn verspreid.

Het NIK telt ongeveer 5800 leden. Het andere orthodox-joodse kerkgenootschap in Nederland, het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap, heeft ruim 1000 leden. Bij het Verbond van Liberaal Religieuze Joden zijn ongeveer 2000 joden aangesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.