+ Meer informatie

Natuurvernuft

1 minuut leestijd

Over nog meer wijsheid in het rijk der dieren en planten gaat "Vernuft in de natuur" (Aramith Uitgevers; 1991; 96 blz.; 19,90 gulden). Het gaat om een aantal gebundelde stukjes van Wilfred Kruit, die in de periode september 1989 tot en met juni 1991 in Trouw verschenen. Om zich onder de zon te kunnen Itendhaven, maakt de levende natuur vaak gebruik van verrassende constructies. Minuscule wespjes hebben vleugels' als roeispanen en beenderen met de inwendige structuur van een hijskraan. Sommige planten en dieren beschikken zelfs over straalaandrijving. De strijd om het bestaan leidt ook tot merkwaardig gedrag: krekels die duetten zingen, glimwormen die in miljoenenkoppig koor tegelijk hun lichtjes laten flitsen en roofzuchtige kevers die door chemische manipulatie zich laten vertroetelen door hun slachtoffers. Drs. Kruit, docent biologie aan de Leraren Opleiding van de Algemene Hogeschool Amsterdam, beschikt over het vermogen de soms toch moeilijke materie duidelijk te verwoorden. Helaas bespaart hij ons zijn evolutionistische denkbeelden niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.