+ Meer informatie

Geknoei met gasfles kost jongen het leven

mCHTBANK SPREEKT DADER VRIJ

2 minuten leestijd

UTRECHT — Op een dag in mei vorig jaar was de gewezen priester Jan van R. (56) in zijn flat aam de Pearsomlaan met een gasfles aan het knoeien. Het schutterige gescharrel van Van R. leidde op een gegeven moment tot een «nonnegascxplosiedieaaneen.16-jarige buurjongen.het levenkostte

röntploffing nog zes mensen in he-t flatgebouw waren, deden zich verder •geen persoonlijke ongelukken voor. "Maar de materiële schade was enorm. •De schade .aan de pul van het flat•gebouw alleen al bedroeg ruim 80 -mille. Jans eigen flat was in een •zwartgeblakerde ruïne herschapen. 'Ruiten van naburige flats sneuvelden ^h meubilair Inclusief hele flatdeuren 'Vloéen door de lucht. Een van die •feuren trof de buurjongen tegen het hoofri. : Officier van Justitie, mr. T. van •è'ik, mae~!de dinsdag voor de recht•bank in Utrecht dat verdachte zeer •roeI:?loos en ondoordacht had ge'hanSeld. Toen Jan de fles niet los kon '.trllgen ven de gaskachel ging hii er zrK; .met een hamer en een rijptan? x_5 Ic3 rr.ramen. Uiteindelijk kreeg hij

VRACBTWAGEN VERNIELT BOVENIEIDING

t"-.Tr:c:iT — r-oor toedoen van een vi-achtauto met een te hoog opstaande '".r.-Jli'cp ;•; dinsdagmorgen om twaalf uur de bovenleiding van het spoorvro'-'rraJGc''. Wierden-Rijssen (Overijssel) geknapt, 's Avonds om acht 'uur kon het treinverkeer weer hervat worden. Op het traject werden in beide richtingen bussen ingezet. volgen van dien. Mr. Van Dijk meende dat Van R. een maand gevangenisstraf moest krijgen. „Men moet beseffen dat men niet ongestraft met gevaarlijke zaken om kan gaan zonder de minimale voorzichtigheid in acht te nemen", aldus mr. Van Dijk.

Verdachte, die sinds hij zijn priestergewaad aan de wilgen had gehangen op nogal onduidelijke wijze aan de kost kwam als „voorganger", was overigen.=! niet on de zitting verschenen. Kort na de fatale dag vertrok hij naar het buitenland. Hij liet de rechtbank schriftelijk weten dat hij verhinderd was om zelf naar de zitting Ie komen. Voorts meldde hij zijns Inziens geen schuld aan de explosie te hebben. Hij had er alleen maar onvoldoende bij nagedacht dat hij een ander type gasfles onder handen had dan normaliter, schreef hij.

Mr. Van Dijk was voor dat verweer niet erg gevoelig. „Er had bij verliachte -en licht oo moeten gaan toen hi1 de fl"i niet van rie ':ac'r;e! lr-> kon krijgen. Maar in'egendeel, h:j haaide zijn he's gsrEcdschaoS'k'f!'- er':!] om het zaaiïje los te peuteren."

VRIJGESPROKEN

Enige uren later heeft de rechtbank Jan van R. vrijgesproken. In tegenstelling tot de officier was de rechtbank niet van mening dat gesproken kan worden van „zware nalatigheid"» zoals het in de dagvaarding was omschreven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.