+ Meer informatie

Recht steeds Europeser

Hoge Raad laat zich niet leiden door enquêteresultaten

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De president van de Hoge Raad, mr. H. E. Ras, neemt een Europalisering van het recht waar. De Hoge Raad heeft volgens hem vrijwel dagelijks te maken met het Europese recht. Ras deed zijn uitlatingen gisteren bij de officiële ingebruikname van het nieuwe gebouw van de Hoge Raad aan het Haagse Lange Voorhout.

Raadsheer mr. M. J. P. Verburgh liet tijdens een gesprek na afloop van de plechtigheid weten dat het heel goed mogelijk is dat over anderhalve eeuw -als de Hoge Raad drie eeuwen zal bestaan- de rol van de Hoge Raad slechts „opperrechter van de regio Nederland zou zijn. Zoals je in de Verenigde Staten onder het Hooggerechtshof in de verschillende staten een opperrechter' hebt. De Hoge Raad heeft dan duidelijk een andere taak. De verschuiving van nationaal naar Europees recht is al aan de gang".

Verschuiving

Een voorbeeld van de verschuiving van nationale naar supranationale rechtspraak zijn kwesties waarbij het Europese verdrag voor de rechten van de mens in het geding is. Deze worden door de Hoge Raad voorgelegd aan het hof in Straatsburg. „Als het om vragen betreffende de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van auto's gaat, worden die voorgelegd aan het Beneluxhof in Brussel", aldus raadsheer mr. Roelvink.

Zowel Verburgh als Roelvink acht het vrijwel uitgesloten dat in het kader van de Europalisering van het recht de Nederlandse rechter op het gebied van bij voorbeeld euthanasie wordt teruggefloten. Nederland loopt in Europees verband gezien nogal vooruit op dit gebied. „Euthanasie is iets wat niet onder de huidige verdragen valt. Verder is het zo dat Straatsburg vooruitlopen door een nationale rechter goedkeurt. Men wil dat zelfs graag, Straatsburg keurt alleen achterblijven af. Het Europese hof van justitie in Luxemburg wil dat de rechters in de lidstaten in de pas lopen".

Als de Hoge Raad een zaak voorgelegd krijgt waarin de wet niet voorziet, kijkt men bij het bepalen van de uitspraak of het internationale recht aanknopingspunten geeft of zoekt men „aansluiting bij maatschappelijke opvattingen". Verburgh geeft toe dat de mening van de maatschappij over een bepaalde zaak nogal eens kan veranderen. „De Hoge Raad wil echter om te kunnen zien wat de maatschappij over iets vindt, commentaar krijgen via de pers. We zullen dan oolc veel kranten en commentaren gaan lezen om te zien wat de maatschappelijke opvattingen zijn". Het is volgens Verburgh bepaald niet zo dat de Hoge Raad zich bij zijn uitspraken zal gaan laten leiden door enquêteresultaten.

Met het commentaar wil de Hoge Raad bij een volgende uitspraak rekening houden, al zal dat in de praktijk meestal niet neerkomen op het terugdraaien van uitspraken. Verburgh: „Een bepaalde zaak kan heel veel deining in de pers opleveren, terwijl de vakpers vindt dat wij het juist gedaan hebben".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.