+ Meer informatie

Pijn op de borst, een angstaanjagende klacht

4 minuten leestijd

Pijn op de borst. Zeker iemand die al wat ouder is, denkt dan onmiddellijk aanhartklachten. Is dat terecht, of niet? Wanneer gaat een hart dan pijn doen?

De vrouw van meneer Bekker belt dat het nog helemaal niet goed gaat met haar man. „Hij is al een week niet lekker, de eigen dokter is al twee keer geweest en die gelooft niet dat het van het hart komt, maar tijdens het hartinfarct was het net zo." Meneer Bekker blijkt 10 jaar geleden een hartinfarct te hebben gehad, maar gebruikt nu geen medicijnen meer. Sinds een week is hij bij geringe inspanning heel snel moe en hij heeft ook een vage pijn over de hele linkerzijde van de borst. Bij onderzoek vind ik verder geen bijzonderheden. Bij aanhoudende pijnklachten op de borst, gecombineerd met moeheid, is aanvullend onderzoek wenselijk. Het ECG (hartfilmpje) op de spoedeisende hulp laat geen veranderingen zien ten aanzien van vorige ECG's. Dat zegt niet genoeg en meneer zal een fietstest moeten ondergaan. Hierbij wordt tijdens het fietsen een continue ECG gemaakt. Op deze manier is veel beter te onderzoeken of het hart tijdens (forse) inspanning ook last krijgt van een tekort aan zuurstof.

Roken
Patiënt Croos belt dat hij last heeft van pijn in de linkerzijkant van de borst en arm. Het is niet erger tijdens werken, maar in een bepaalde houding steekt het behoorlijk. Nu blijkt in de nabije omgeving van meneer Croos een persoon plotseling te zijn overleden aan een hartstilstand. De grote vraag is of de pijnklachten soms pok van het hart zijn. Bij onderzoek blijkt de grote borstspier pijnlijk te zijn en de spiertjes tussen de ribben. Meneer rookt fors en hoest ook veel, waardoor laatstgenoemde spiertjes erg gevoelig kunnen worden. Door het onderzoek gerustgesteld en met het advies te stoppen met roken verlaat meneer de praktijk.

Bewusteloos
De vrouw van meneer Damme belt in paniek of ik direct wil komen, „want mijn man is niet lekker geworden." Bij aankomst zit er een vrijwel bewusteloze man in een stoel en voel ik heel in de verte nog net de pols. Met hulp van de buurman leggen we meneer Damme op de grond, met de benen iets omhoog. Daarop krijgt hij iets meer kleur en komt langzamerhand bij. Hij vertelt een samensnoerend gevoel te hebben gehad op de borst, alsof hij niet meer kon ademen, en tevens dat de pijn uitstraalde in de nek. De bloeddruk is bij onderzoek erg laag en de hartslag net zo. Hij was bij de eigen huisarts geweest, drie uur ervoor. Deze vertelde dat het spanningen waren, want op het ECG (in rust) was niets aRvijkends te zien. Met spoed is meneer opgenomen op de hartafdeling, waar hij na enkele uren overleed aan de gevolgen van een groot hartinfarct.

Veel voorkomend
Pijn op de borst is een vrij veel voorkomende klacht. Het angstige hiervan is dat er zo snel gevreesd wordt dat de pijn bij het hart vandaan komt. Nu is dat bij een aantal patiënten ook het geval, echter bij de meesten gelukkig niet. Wanneer gaat een hart nu pijn doen? Je kunt het hart vergelijken met een pomp die alle delen van het lichaam moet voorzien van bloed. Deze pomp heeft zelf echter brandstof nodig. Het hart wordt van brandstof voorzien door de zogenaamde kransslagaders. Hoe harder een pomp draait, hoe meer brandstof er nodig is. Bij gedeeltelijk dichtzittende kransslagaders kan het gebeuren dat tijdens hard werken te weinig brandstof aangevoerd wordt. Dit wordt ervaren als een samendrukkende pijn op de borst, die ook kan uitstralen naar nek, (linker)arm of andere plaatsen van de borstkas. In rust gaat dit vrijwel direct weer over. Het kan echter ook voorkomen dat een gedeeltelijk dichtzittende kransslagader door een bloedpropje helemaal afgesloten wordt. Het gedeelte van het hart dat door dit bloedvat wordt voorzien van brandstof sterft dan, waarbij je spreekt van een hartinfarct of hartaanval.

Fietstest
Het verraderlijke bij patiënt Damme was dat de bloedvoorziening in rust voldoende was, zodat er tijdens een ECG in rust ook geen afwijkingen te zien waren. Tegenwoordig is een fietstest veel belangrijker, omdat dit juist de toestand weergeeft tijdens inspanning. Bij veel mensen met pijn op de borst is het mogelijk om met medicijnen de klachten in de hand te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.