+ Meer informatie

Hoge Cubaanse militair loopt over naar VS

1 minuut leestijd

MIAMI — De tweede man van hef ministerie van dercnsie in Havanna, generaal Rafael del Pino Diaz, is gisteren samen met zijn gezin overgelopen naar de Verenigde Staten. Hij is met een klein vliegtuigje geland op de basis Key West in Florida.

De overlopers kregen toestemming in de VS te verblijven totdat hun asielaanvraag is behandeld en staan onder bescherming van de FBI.

Voordat hij tweede man op het ministerie van defensie werd, was Del Pino opperbevelhebber van de Cubaanse luchtmacht. Functionarissen spraken van de „beste slag" voor de inlichtingendiensten sinds Castro de macht overnam.

Tot nu toe is één hoge Cubaanse militaire functionaris naar de VS uitgeweken, luchtmacht-luitenant Eduardo Guerra Jimenez, die in 1969 het land verliet met een MIG-17. Hij keerde tien jaar later naar Cuba terug door een Amerikaans vliegtuig te kapen^

In Havanna werd gezegd dat Del Pino een „held" is wegens zijn rol in de affaire in de Varkensbaai in 1961. De Cubaanse luchtmacht, waarin hij als luitenant diende, beschikte toen slechts over zeer verouderd materieel. Zij slaagde er toch in de meeste Amerikaanse toestellen uit te schakelen en Amerikaanse schepen op weg naar Cuba niet-meer-operationeel te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.