+ Meer informatie

Utrecht: Steun gemeenten voor natuurplan nodig

1 minuut leestijd

UTRECHT Het beleidsplan Natuur en Landschap kan alleen uitgevoerd worden als gemeenten en belanghebbende organisaties hun steun geven. Dat zei gedeputeerde T. Poortenaar-Sikkema gisteren tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Gabor van landbouw aan de provincie Utrecht.

De bewindsman kreeg bij zijn bezoek het eerste exemplaar van het ontwerp-beleidsplan Natuur en Landschap Utrecht aangeboden. Utrecht is de eerste provincie die —met financiële steun van het Rijk— zo'n rapport heeft opgesteld en die met een officieel werkbezoek van de staatssecretaris vereerd werd. Landbouw heeft 100.000 gulden bijgedragen aan het Utrechtse project. Vier andere provincies komen eveneens in aanmerking voor een zelfde bedrag.

Met het plan wil de provincie de bestaande natuur- en landschappelijke waarden zoveel mogelijk beschermen, herstellen en verder ontwikkelen. Zo wordt er onder meer gesproken over het reduceren van landbouwgrond ten gunste van de natuur en het beperken van woningbouw en industrievestigingen. Utrecht vindt dat de economische bedrijvigheid gedeeltelijk verplaatst moet worden naar Flevoland. Het beleidsplan, met een looptijd van twintig jaar, ligt tot 3 juni ter inzage in alle gemeentehuizen in de provincie.

Volgens de staatssecretaris is de invulling van natuur en landschap vooral een taak van de provincies. Voor de eerste vier jaar is daarvoor een bedrag van 80 miljoen gulden beschikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.