+ Meer informatie

Nicaraguaans volk bereidt zich voor op nieuwe gewapende actie

4 minuten leestijd

NEW YORK — Opnieuw heeft Nicaragua deze week ontkend dat het verantwoordelijk zou zijn voor de levering van wapens aan de guerrilla-organisatie in EI Salvador, die de door de Verenigde Staten gesteunde junta omver wilen werpen. Vorige week al schreef de regering een brief aan secretaris-generaal Kurt Waldheim van de Verenigde Naties dat zij nooit enige verantwoordelijkheid heeft aanvaard voor het vermeende wapenverkeer naar El Salvador.

De Verenigde Staten hebben nog niet officieel op deze brief gereageerd. Ze zetten deze maand het economische hulpprogramma voor Nicaragua — ter waarde van 75 miljoen dollar — stop, waardoor de laatste vijftien miljoen in Amerika bleef.

Spanning stijgt

De spanning in Nicaragua stijgt nu met de dag. Aanhangers van de verdreven en in Paraguay vermoorde dictator Anastosio Somoza en andere ballingen verklaren steeds dat ze binnen twee maanden een gewapende aanval zullen doen op het Sandinistische regime van. Nicaragua. Het wachten zou slechts zijn op het groene licht van Washington.

De ernst van deze dreigementen is niemand geheel duidelijk. Het is wel een feit dat bij invallen vanuit Honduras — waar zich enkele duizenden voormalige nationale gardisten ophouden — al zo'n honderd Nicaraguaanse leden van de volksmilitie en soldaten zijn gedood. Volgens onthullingen van de gezaghebbende New York Times bevinden zich behalve in Honduras ook in de Amerikaanse staat Florida opleidingscentra voor ex-nationale gardisten. In kampen als „Libertad" en „Cuba" zouden zich ongeveer zeshonderd man op een grote invasie voorbereiden.

De Nicaraguaanse junta heeft daarop te kennen gegeven dat het leger van 30.000 tot 50.000 soldaten zal worden uitgebreid. Daarmee wordt het het grootste in heel Midden-Amerika. (Ter vergelijking: Guatemala heeft 14.000 soldaten, Honduras 11.000, Panama 10.000 en El Salvador 7.000). Het leger is uitzonderlijk strijdlustig. Zo was in januari op de radio Sandino te horen dat het ganse volk in de militie bereid was om te verdrinken in eigen bloed.

Er doen in Nicaragua ook geruchten de ronde dat een groot aantal Cubaanse en Russische soldaten in het land rondloopt. Zo sprak oppositieleider Robelo over vier- tot vijfduizend Cubanen die in allerlei kritische sectoren- aan het werk zijn. Alfonso Robelo, die tot vorig jaar april deel uitmaakte van de junta, beschuldigt het regime ervan een communistische staat naar Cubaans model te willen creëren. De junta blijft dat echter krachtig ontkennen. Zo is volgens waarnemers zo'n zestig procent van de economie in handen van particulieren, terwijl er ruimte blijft voor particulier initiatief.

De beslissing van de regering-Reagan om alle hulp aan Nicaragua stop te zetten heeft, zo zeggen diplomaten, de regering in Managua voor de keus gesteld haar betrekkingen met Washington, maar ook met binnenlandse critici te verbeteren, of steeds verdere economische en politieke isolering te riskeren. Alhoewel sommige Sandinistische commandanten vinden dat de prijs — in de vorm van het verliezen van aanhang — van een verbetering van de relatie met de Verenigde Staten en behoud van het politieke en economische pluralisme te hoog is, menen de meesten dat een ruk naar links niet alleen de economische problemen verergert, maar ook politieke instabiliteit bevordert.

„Geen romantici"

,,Wij zijn geen romantici of utopisten, wij zijn realistische revolutionairen, die weten dat de wereld wordt bepaald door twee machtsblokken. We kunnen ons hieraan niet onttrekken, zeker niet in een gebied dat van vitaal belang is voor de Verenigde Staten", zo zei minister van defensie Humberto Ortega onlangs.

Intussen staat de regering van Nigaragua nog voor de zware taak om de economische erfenis van Somoza — een grote staatsschuld en een uiterst zwak produktieapparaat — op te ruimen en economisch herstel op gang te brengen. De economie wordt gekenmerkt door deviezen- en handelstekorten. Het handelstekort bedroeg vorig jaar 317 miljoen dollar en financiële deskundigen achten het voor dit jaar voorziene tekort van 185 miljoen aan de optimistische kant. De daling van de koffieprijzen op de wereldmarkt zal de deviezenopbrengst drukken, de katoenexport wordt getroffen door een tekort aan plukkers en de gestegen olieprijzen doen de rest.

Hulp West-Europa

Grootste probleem op korte termijn lijkt het voedseltekort dat dreigt voor de 2,5 miljoen Nicaraguanen na de Amerikaanse economische sancties die aanvankelijk voorlopig waren, maar nu definitief zijn geworden. Daarom richt de Sandinistische regering haar verzoeken om steun vooral tot West-Europa. Vorig jaar gaf de EG ruim twintig miljoen gulden voedselhulp. Nederland zegde deze maand 36 miljoen gulden toe aan het Middenamerikaanse land. De komende maanden zal duidelijk worden of de Sandinisten een dreigende economische en ook politieke crisis kunnen afwenden, zo menen internationale waarnemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.