+ Meer informatie

Bodem Westerschelde verder verontreinigd

Milieu-organisaties willen baggerstort België stoppen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De kwaliteit van de waterbodem van de Westerschelde is de afgelopen jaren eerder verslechterd dan verbeterd. „Er wordt door Rijkswaterstaat een schoner beeld van de bodem geschetst dan deze in werkelijkheid is", aldus T. van Mierio van de Zeeuwse Milieufederatie gisteren. De Milieufederatie heeft samen met de Stichting Natuur en Milieu aan de Raad van State gevraagd de gedoogvergunning voor de stort van verontreinigde bagger door België te vernietigen.

België baggert al vele tientallen jaren in de Westerschelde om deze voor dit land zo belangrijke vaarroute op diepte te houden. Het slib, in de vervuilingsklassen 1 en 2, wordt in het Nederlandse deel van de Westerschelde gestort in door Rijkswaterstaat aangewezen vakken. Jaarlijks wordt op die wijze zo'n tien miljoen kubieke meter slib verplaatst.

Begin dit jaar vernietigde de Raad van State de uit 1988 daterende stortvergunning op formele gronden. De daarna verstrekte gedoogbeschikking is nu aangevochten door de Zeeuwse milieufederatie en Natuur en Milieu. De federatie plaatst vraagtekens bij de maatregelen van de Belgische overheid om de vervuiling in en om het Scheldegebied terug te dringen. Uit een onderzoek met oesterlarven is volgens Van Mierio gebleken dat tussen Hansweert en Zandvliet de overlevingskansen tussen de 30 en de 70 procent liggen.

„De Belgische staat heeft geen noemenswaardige poging ondernomen om de waterkwaliteit van de Schelde ook werkelijk te verbeteren", aldus Van Mierio gisteren voor de Raad van State.

Kosmetisch

De milieu-organisaties wensen verder dat in de gedoogbeschikking ten minste wordt aangegeven dat de klassen 3 en 4 zijn verboden. Volgens Rijkswaterstaatwoordvoerder ir. I. Lambregts wordt er alleen in de klassen 1 en 2 gestort. Het uitsluiten van de twee andere, zwaarder vervuilde klassen zal alsnog worden opgenomen. Het uitsluiten van klasse 2 in de stortvakken waar de ondergrond slechts licht vervuild slib zou toelaten, noemde hij een kosmetische maatregel. Door de sterke getijdestroming en de windinvloeden is er volgens hem geen sprake van een verslechtering van de waterbodemkwaliteit. Tijdens de zitting bleek dat de procedure voor een nieuwe vergunning al vergevorderd is. Rijkswaterstaat verwacht dat de gedoogbeschikking in november door een 'echte' vergunning kan worden vervangen.

Schade

Belgische woordvoerders betoogden dat de aandacht van de regering voor de milieuproblematiek is toegenomen. Zo worden bedrijven sinds begin dit jaar met een lozingsheffing geconfronteerd en is orde gebracht in de warwinkel van milieuvergunningen. Tevens dient bij de verbetering van de specie rekening te worden gehouden met een na-ijleffect van circa 25 jaar.

Het staken van de speciestort zou de Belgische staat grote financieeleconomische schade toebrengen. Een woordvoerder van de minister van buitenlandse zaken van België zei dat zijn land geen pasklaar alternatief heeft en eventuele schade zal verhalen op de Nederlandse overheid. Hij beriep zich daarbij op een Nederlands-Belgisch verdrag waarin Nederland zich verplicht de internationale vaarwegen in stand te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.