+ Meer informatie

Kroegbaas hoort acht jaar eisen

Agent "Jojo" wil anoniem blijven

2 minuten leestijd

BREDA (ANP) — Voor handel in amfetamine, heroïne, cocaïne en automatische wapens is gisteren bij de rechtbank in Breda acht jaar geëist tegen de 44-jarige kroegbaas K. D. uit Breda. Tegen de bij hem inwonende Engelsman J. F. eiste officier van Justitie Bolhaar vijftien maanden.

Ook stond voor vrijwel dezelfde feiten M. V. uit St. Willebrord terecht. De zaak tegen hem werd uitgesteld, omdat de Amsterdamse advocaat J. Boone de Bredase rechtbank onbetrouwbaar vond. Volgens de advocaat is de meervoudige rechtbank, met voorzitter J. van der Goes van Naters, alsmede de rechters C. Streefkerk en S. Vrendenbarg-Elsbeek, bevooroordeeld en partijdig.

Bij de drie rechtszaken draaide het steeds om de rol van een undercoveragent, die Jojo wordt genoemd. De advocaten willen de handelswijze van Jojo aan de kaak stellen. Maar Justitie en de man zelf zijn voor anonimiteit, omdat zij vooral beducht zijn voor een afrekening in dit criminele circuit.

Advocaat Boone wil ook graag weten of Jojo, die dertigduizend gulden als beloning zou hebben ontvangen, al dan geen politieman is en wellicht uit België komt. De anonieme infiltrant zou de verkoop van kilo's amfetamine aan pseudokopers hebben uitgelokt. filtrant Jojo wel binnen de wet bezig is geweest. Mocht dat niet zo zijn, dan kunnen de drie drugs- en wapenhandelaren niet worden vervolgd.

De eis tegen de Bredase kroegbaas is zo hoog omdat de man in 1986 voor handel in amfetamine tot vijf jaar is veroordeeld. Kort na zijn vrijlating begon hij vorig jaar opnieuw en hij zou met behulp van voormalige collega's uit de gevangenis een heel netwerk in Nederland opgebouwd hebben voor handel in drugs en wapens.

Volgens de rechtbank is echter van uitlokking door de infiltrant geen sprake geweest. Ook is het verhoren van Jojo, aldus de Bredase rechters, niet van wezenlijk belang voor de verdachten. Daarom koos de rechtbank voor het handhaven van anonimiteit van de undercoveragent.

Deze zienswijze schoot bij advocaat J. Boone in het verkeerde keelgat. Want in augustus nog zijn volgens hem de rechtszaken tegen de twee Bredanaars en de Willebrorder juist uitgesteld om getuigen te horen, onder wie infiltrant Jojo.

Binnen een maand zullen andere rechters beoordelen of de rechtbank uit Breda juist heeft gehandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.