+ Meer informatie

Rupsje verpakt auto in zelfgesponnen garen

1 minuut leestijd

APELDOORN - De spinselmot laat deze maand op diverse plaatsen in Nederland weer van zich spreken. Rupsen van dit nachtvlindertje pakken bomen, struiken en zelfs geparkeerde auto's in met hun zelfgesponnen draden.

De omhulsels zouden met gemak voor het zoveelste inpakproject van de wereldberoemde kunstenaar Christo kunnen doorgaan. Voor de larven is de kleverige verpakking een slimme overlevingstactiek; zo blijven ze buiten bereik van hongerige vogels.

Binnen het dichte spinrag hebben de veelpotige eetmachines het met z'n allen gemunt op sappige blaadjes. De haast onverzadigbare kolonie vreet de bomen en struiken volledig kaal.

Na zes weken hebben de vuilwitte larven hun buik vol en laten zij zich langzaam aan spinseldraden uit de bomen zakken. Ze kruipen de grond in en verpoppen daar. In augustus komen ze als stippelmotjes tevoorschijn.

In tegenstelling tot eiken¡processierupsen zijn spinselmotlarven niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Voor het gros van de bomen en struiken heeft hun vreetpartij evenmin schadelijke gevolgen. Bij de tweede doorgroei zijn de rupsen verdwenen en verschijnen er gewoon weer blaadjes aan de takken.

Eigenaars van ingepakte auto's kunnen het beste één ding doen: naar de wasstraat.

refdag.nl voor meer foto's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.