+ Meer informatie

Turkse extremist schiet paus neer

Toestand na operatie bevredigend

2 minuten leestijd

ROME — Een jonge Turkse extremist heeft woensdagmiddag bij een aanslag op het Sint Pieterplein in Rome paus Johannes Paulus 2 ernstig verwond. De paus onderging in een vlak bij het Vaticaan gelegen ziekenhuis een spoedoperatie van verscheidene uren, waarbij hij voortdurend bloedtransfusies kreeg.

De 60-jarige paus, die geraakt was door kogels in de onderbuik, de rechterarm en de linkerhand, werd na de operatie overgebracht naar de reanimatie- en intensive care-afdeling van het Gemelli ziekenhuis in Rome. Volgens professor Francesco Crucitti, een van de chirurgen, „kwam de paus na de ingreep bij bewustzijn en zijn hart en bloedsomloop goed en stabiel". Een van de andere artsen professor Giancarlo Castiglioni verklaarde direct na de operatie dat "hij de ingreep goed heeft doorstaan. Wij hebben goede hoop op zijn volledig herstel, maar we zijn noodzakelijkerwijs voorzichtig met de vooruitzichten gezien het gevaar van een infectie".

Vrouwen zwaargewond
De paus reed woensdag aan het eind van de middag in een open voertuig over het Sint-Pieterplein voor zijn wekelijkse audiëntie toen er vanuit de menigte op hem werd geschoten. Hij viel in de armen van een medewerker, terwijl zijn witte kleren rood kleurden van het bloed. Met hoge snelheid werd de paus teruggereden en met een ambulance naar het Gemelli ziekenhuis overgebracht. Direct na de aanslag brak er paniek uit onder de mensen op het Pieterplein.

De dader, de 23-jarige Mehmet Ali Agca uit Turkije, werd overmeesterd door omstanders en overgeleverd aan de politie. Bij de aanslag werden ook twee vrouwen gewond. De 60-jarige Amerikaanse Anne Odre werd geraakt in de borst en artsen omschreven haar toestand na een operatie als „zeer ernstig". De 21-jarige Rose Hall uit Jamaica werd getroffen in de linkerarm en haar toestand is bevredigend. Uit de gehele wereld stromen reacties van medeleven binnen.

De dader van de aanslag, de 23-jarige Mehmet Ali Agca, werd tot diep in de nacht verhoord. Volgens officiële kringen was hij op 9 mei Italië binnengekomen. Hij kwam toen onder een valse naam per vliegtuig van Majorca naar Milaan.

Zie ook pag. 5: „Agca liep al lang rond met plannen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.