+ Meer informatie

Verlies communisten vooral in oude bolwerken gevoelig

Eerste ronde levert Georges Marchais nog geen zestien procent op

2 minuten leestijd

In het departement Seine-Saint-Denis, de arbeidersbanlieu van de hoofdstad, registreerde Georges Marchais een percentuele teruggang van tien punten in vergelijking met de communistische kandidaten in de Kamerverkiezingen van 1978. In twee andere departementen rondom Parijs, Val-deMame en Hautes-de-Seine, werd Marchais zelfs verslagen door Giscard d'Estaing en Mitterrand. Soortgelijk beeld in het departement Yvelines, nog steeds in de Parijse banlieu, waar Marchais heeft moeten buigen voor beide tegenstanders, zelfs in de steden die communistisch geregeerd worden.

Le Havre

In het zuiden van Frankrijk, bijvoorbeeld in de departementen Gard en Hérault, waar de communistische partij goed wortel geschoten heeft, tekende de communistische kandidaat voor het presidentschap verliezen op van acht tot negen punten. In Vaucluse en Alpes de Haute Provence, van hetzelfde laken — hier teruggang inet 5 procent — een pak. Overal ten gunste van Frantois Mitterrand, die een globale winst van 5 punten haalde.

In de stad Le Havre, belangrijkste industriële haven van Frankrijk waarvan de burgemeester en afgevaardigde communist is, zat Mitterrand Marchais op de hielen, die hem voorbijstreeft in de havenstad Rouaan en Marseille, GEORGES MARCHAIS waar Marchais 5 punten op Mitterrand verloor. In Lyon, derde stad van Frankrijk in bevolkingsgrootte en met premier Raymond Barre als een van haar afgevaardigden naar Parijs, deed Marchais het met 10,7 procent in het bijzonder slecht.

Succes voor Chirac

Jacques Chirac heeft zijn stad in zijn zak, de burgemeester van Parijs behaalde er zondag een stemmenme,erderheid van 27 procent, een punt meer dan Valéry Giscard d'Estaing en twee en een halve punt meer dan de sociahst Fransois Mitterrand.

De zittende president deed het het beste in de fraaie stadsdelen van Parijs, het zestiende en het zevende arrondissement, waar de communist met tussen de 2 en 3 procent vrijwel niet aan de bak kwam. Mitterrand overheerste in acht van de twintig Parijse arrondissementen, meer in het bijzonder Bastille, Belleville en Menilmontant, wat volksbuurten zijn.

Alle kandidaten voor het presidentschap deden het goed in hun voorkeursstad. Mitterrand verwierf de absolute meerderheid in zijn „malrie" van Chateau-Chinon in Midden-Frankrijk, zoals Chirac in zijn „baronie" Ussel in Corrière. Merkwaardig is dat Giscard d'Estaing in het departement Puy-deDöme in Auvergne, waar hij zijn landgoed heeft, 13 procent moest „inleveren" in vergelijking met 1974. Het betekende niet dat hij er niet met de betrekkelijke meerderheid van 32 procent zegevierde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.