+ Meer informatie

„Waardigheid niet te onderdrukken kracht"

Koningin prijst inwoners voormalige DDR

3 minuten leestijd

BERLIJN (ANP) - De menselijke waardigheid is een kracht die zich uiteindelijk niet laat onderdrukken. Dit is een belangrijke les van de "revolutie van 1989", waarbij de Oostduitse bevolking met vreedzame middelen een eind maakte aan de jaren van onderdrukking.

Dit heeft koningin Beatrix gisteren in Berlijn gezegd tijdens het diner op de eerste avond van haar tweedaagse bezoek aan Duitsland. Ze prees de inwoners van de vroegere DDR die „in zeer korte tijd een democratie oprichtten", terwijl ze „lange jaren slechts onderdrukking hadden gekend". Ze stond uitvoerig stil bij de moeilijke periode die de inwoners van de nieuwe Duitse deelstaten doormaken. Verwachtingen dat de overgang naar de westerse maatschappijvorm in korte tijd te verwezenlijken was en dat men de achterstand van veertig jaar spoedig zou inhalen, zijn niet uitgekomen. „De grote opgave is, in het reine te komen met de vragen en spanningen die de snelle overgang met zich brengt. Het is een grote stap van een totalitair beheerste maatschappij, waarin mensen niet voor zichzelf beslissen, naar een geëmancipeerde samenleving met mondige mensen", aldus Beatrix.

Veiliger

Ze wees er verder op dat het „revolutiejaar 1989" „het einde bracht van een langdurige oorlogsdreiging en het uitzicht op vrede. Iedereen kan zich nu veiliger voelen dan decennialang in Europa mogelijk is geweest". Ze herinnerde er aan dat het bezoek van 1991 de tweede officiële visite van haar en haar man aan de Bondsrepubliek is. In 1982 waren ze ook te gast in Berlijn. De burgemeester van het westelijk deel van de gespleten stad was toen Richard von Weizsacker, die nu president van het verenigde Duitsland en als zodanig de gastheer tijdens dit bezoek is.

Ook verwees Beatrix naar de persoonlijke betekenis van dit bezoek: prins Claus en zijzelf hebben in Mecklenburg, Brandenburg en Saksenfamiliebanden.

De Koningin herinnerde eraan dat in de oostelijke deelstaten van Duitsland een flink cultureel erfgoed behouden gebleven is in de periode dat die als DDR een apart land vormden. In dit verband noemde zij de namen van de kerkhervormer Martin Luther, de organist en componist Johann-Sebastian Bach en de schrijver Theodor Fontane.

Het koninklijk paar wandelde gisteren door de Brandenburger Tor en maakte een rondrit door de stad met burgemeester Eberhard Diepgen. Verder werd per helikopter een uitsptapje gemaakt naar Potsdam. In deze stad van de Pruisische koningen en de Duitse keizers bezochten Claus en Beatrix, in het gezelschap van Von Weizsacker en diens vrouw Marianne, onder meer de Hollandse wijk en het slot Sanssouci.

Incident

Aan de lunch in het Schloss Bellevue, de ambtswoning van Von Weizsacker in Berlijn, ging een incident vooraf toen een Duitse tv-ster verkleed als Beatrix zijn opwachting maakte. De nergens op verdacht zijnde erewacht liet de 25-jarige Hape Kerkeling passeren, maar in de gang hielden attente politiemensen hem tegen. Ze stuurden hem naar buiten om zich op te maken voor het ontvangen van de echte koningin van Nederland.

President Von Weizsacker omschreef het bezoek van Beatrix en Claus als een „ongewoon gebaar van vriendschap en een bewijs van het feit dat we heel goede buren van elkaar zijn". Koningin en Prins zouden vandaag als eerste buitenlandse gasten van de Duitse president de oostelijke deelstaten van de Bondsrepubliek bezoeken, die tot voor een halfjaar nog DDR heetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.