+ Meer informatie

Libië dreigt V.S. met harde maatregelen

Eerste reactie op uitwijzing diplomaten

2 minuten leestijd

TRIPOLI — Libië heeft vrijdag boos gereageerd op het besluit van de Verenigde Staten alle Libische diplomaten uit te wijzen. Het heeft gedreigd de „noodzakelijke maatregelen" te zullen nemen als de V.S. blijft doorgaan met hun „vijandige politiek".

zo veel mogelijk uitgeschakeld. In Zaïre daarentegen zijn de Belgen, de burgers van het vroegere moederland, onmisbaar voor de economie, het Belgische ontwikkelingsbudget is voor een groot deel voor Zaïre bestemd en de Belgische technici nemen een sleutelpositie in bij de toepassing van deze hulp. Geen Europees land doet meer voor Zaïre dan België.

Over de balk

Veel van de voor hulp bestemde gelden worden onverstandig besteed. Veel van dit geld schijnt in de zakken van hoge ambtenaren terecht te komen, onverstandig aangewend te worden, of gewoon over de balk gegooid. Een ondoelmatige aanpak schijnt men trouwens al aan te treffen in de grote aandacht voor het onderwijs en in de verwaarlozing van de landbouw. De boeren wonen toch maar ergens op het platteland en die krijgen dus niet zoveel. De Belgische minister heeft zich tot doel gesteld in dat alles enige verandering aan te brengen. Het zal hen niet gemakkelijk vallen.

In de eerste officiële reactie op het twee dagen bekend : gemaakte besluit verwierp Libië de beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken dat het het internationaal terrorisme steunde. Libië heeft er meer dan eens de nadruk op gelegd dat het het internationaal terrorisme veroordeelt. De V.S. gebruikt „een doorzichtig voorwendsel dat geen grond van waarheid heeft" bij het besluit tot uitwijzing.

,,Denk aan eigen daden'*

„De Amerikaanse regering mag eerst wel eens denken aan haar daden van internationale terreur in Vietnam en El Salvador waar duizenden onschuldigen werden gebombardeerd, huizen, bruggen en de basis-structuur werden vernield".

Als de Amerikaanse regering haar „vijandige buitenlandse politiek" jegens Libië voortzet, zal het Libische Arabische volk de noodzakelijke maatergelen nemen die het in staat zal stellen aan dit agressieve beleid het hoofd te bieden.

Libië deelde mee dat de V.S, zich ook moeten herinneren dat het produceren van kernwapens, het vestigen van militaire bases en de aanwezigheid van Amerikaanse vloten in de Middellandse Zee vormen van internationaal terrorisme zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.