+ Meer informatie

Turkije belooft terug te slaan bij aanval Irak

Traangas ingezet tegen anti-oorlogsdemonstranten

3 minuten leestijd

ANKARA (AP/DPA) - Turkse kranten hebben gisteren gemeld dat Turkije zal terugslaan wanneer het wordt aangevallen door Irak. De berichten verschenen nadat de Turkse president, Turgut Özal, een speciale informatiebijeenkomst had gehouden over het beleid van zijn land in de Golfoorlog met journalisten van de kranten.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, heeft de rol van Turkije in de Golfcrisis als „schaamteloos" omschreven. Hij houdt Özal verantwoordelijk voor het „meeslepen van Turkije in de Amerikaanse plannen". Volgens de berichten verwacht Özal geen aanval van Irak, maar mocht deze toch komen dan houdt men rekening met een raket- of luchtaanval, aangezien de grens tussen Turkije en Irak zeer onherbergzaam is. De reactie van Turkije zal beperkt zijn. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk een raketaanval op Irak of een bombardement. Volgens het dagblad Hurriyet zal Turkije in ieder geval niet afwachten, zoals Israël, en onmiddellijk terugslaan.

Geen grondtroepen

Turkije wenst geen grondtroepen in te zetten tegen Irak, ook niet op aandringen van de Verenigde Staten, noch zal het toestemming geven aan een aanval door Amerikaanse grondtroepen op Irak. Het Turkse leger gaat alleen tot de strijd over wanneer het over land wordt aangevallen of om Koerdische rebellen ervan te weerhouden een zelfstandige staat in het noorden van Irak te stichten. Een andere reden om het leger in te zetten zal een poging van Syrië of Iran zijn Irak binnen te vallen om zodoende delen land voor zich op te kunnen eisen, aldus de kranten.

Spanje is tegen de deelname van de NAVO aan de Golfoorlog mocht Irak NAVO-bondgenoot Turkije aanvallen. Dat heeft de Spaanse regeringswoordvoerster Rosa Conde gisteren verklaard.

Madrid is van mening dat Turkije, in geval van een Iraakse aanval, verdedigd moet worden door troepen van de multinationale coalitie. „De regering is van mening dat, zélfs bij een Iraakse aanval op Turkije, de NAVO niet moet ingrijpen. De verdediging van Turkije behoort tot de taken van de multinationale strijdmacht zoals omschreven in VN-resolutie 678 tegen Irak", aldus Conde.

De woordvoerster verklaarde voorts dat de Spaanse regering denkt dat, op basis van heeft ontvangen, de oorlog nog „zeven of acht weken" zal voortduren.

Demonstraties

De Turkse politie heeft gisteren verschillende steden traangas ingezet om demonstraties tegen de Golfoorlog uiteen te jagen. Eén demonstrant werd doodgeschoten.

Volgens het semi-officiële persbureau Anatolia verzamelden zich in de plaatsen Bingol en Batman, beide in de buurt van Diyarbakir, na de diensten in de moskeeën demonstranten op straat die anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen schreeuwden.

Nadat ze de bevelen van de politie negeerden om uiteen te gaan, werd in de lucht geschoten en traangas gebruikt. Er zijn geen gewonden gemeld. In Batman werden arrestaties verricht.

Ook in Instanboel, Kayseri en Mersin, aan de Middellandse Zee, zijn demonstraties gehouden tegen de Golfoorlog.

Fundamentalistische moslimvrouwen in Ankara nodigden iedereen uit, na de gebeden in de moskee, een petitie te tekenen tegen de oorlog. Drie van hen werden gearresteerd, aldus Anatolia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.