+ Meer informatie

Brezjnjev breekt de spanning rond Polen

Gevaar van interventie afgewend

2 minuten leestijd

PRAAG — President Leonid Brezjnjev heeft voor ït ogenblik afgezien van gewapend ingrijpen in Polen 1 de Russische en Oosteuropese soldaten van me het /esten vreesde dat zij klaargemaakt werden om in te rijpen, zijn teruggetrokken op hun legerplaatsen.

„De Poolse communisten zullen, nken wij, met de steun van alle ware •olse vaderlanders, het bewijs leve1 dat zij met succes het socialisme innen verdedigen", verklaarde ezjnjev dinsdag op het 16e jechoslowaakse partijcongres in aag. In Warschau pleitte de leider van ilidariteit. Leen Walesa, voor gema[dheid in een interview met het kaolieke dagblad Slowo Powszechne n dinsdag. „Het loont niet te wern op het scherp van de snede", zei i. Brezjnjev riep bij de 3.000 congresngers en gasten in Praag „hun eigen ijaringen" in herinnering in een verjzing naar de Sovjetrussische miliire inval in Tsjechoslowakije in 68. Ten aaAzien van Polen, zei hij, beurden dingen die daar ook mee rtten. PRAAG Applaus voor de 'aaiende Sovjet-leider Brezjnjev. zich op het Tsjechoslowaaksepar"ongres onder meer over Polen uit

,,Wat de Sovjet-Unie betreft - zij is en blijft een trouw vriend en bondgenoot van socialistisch Polen", aldus de Sovjetrussische president en partijleider. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wij hierin op dezelfde lijn zitten met Tsjechoslowakije en andere landen van de socialistische gemeenschap". Een ex-lid van de Tsjechoslowaakse regering dat Brezjnjevs rede beluisterde noemde de gebeurtenissen van dinsdag „in hun totaliteit en drievoudige stap terug van de afgrond". In Moskou legden diplomaten Brezjnjevs opmerkingen uit als het aanbieden aan Polen van een nieuwe kans — „zolang zij haar op de juiste manier benutten", zoals een diplomaat uit het westen het formuleerde.

Op alles voorbereid

Brezjnjev was al 16 minuten aan het woord geweest met op zich gericht televisiecamera's toen hij met zoveel woorden Polen noemde. Op dat tijdstip waren waarnemers uit het Westen voorbereid op vrijwel alles omdat de Rassische leider het al had gehad over het Russische ingrijpen in Tsjechoslowakije in '68.

Brezjnjev liet er geen twijgfel over bestaan dat hij de vastbeslotenheid en het recht had in Polen tussenbeide te komen. „Kameraden, door het verdedigen van onze socialistische gemeenschap, verdedigen wij tegelijkertijd het kostbaarste bezit van naties — vrede en veiligheid", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.