+ Meer informatie

Kernonderzeeër ramt LTapans vrachtschip

VS betreuren incident diep

2 minuten leestijd

TOKIO — De Amerikaanse met Polaris-kernratetten geladen atoomonderzeeër George Washington leeft vrijdag ,,per ongeluk" een Japanse vrachtvaarler op weg naar China geramd, waardoor het schip is gezonken. Dit heeft de Amerikaanse marine vrijdag in !en verklaring laten weten. De raketten noch de kerneactor aan boord van de onderzeeër hebben door de lanvaring schade opgelopen.

Van de vijftien opvarenden van de iissho Maru zijn er waarschijnlijk wee, onder wie de kapitein, verdronen. De overige dertien werden gered oor een torpedojager van de Japanse larine. De Japanse kustwacht liet al erder weten dat de Nissho Maru welcht was gezonken door een aanvaring iet een onderzeeboot. Het 2350 ton letende vrachtschip was met 1200 )n stukgoederen op weg van Kobe aar Sjanghai en zonk na de aanvang ter hoogte van Zuid-Japan. [Volgens de Amerikaanse verklaring i de commandotorfin van de ondereeboot licht beschadigd. De bemaning van naar schatting 140 man bleef ngedeerd. De 6000 ton metende onderzeeër beschikt over zestien Polarisraketten en heeft als basis Guam op 2000 kilometer ten zuiden van Tokio. De aanvaring vond plaats toen de George Washington routine-werkzaamheden uitvoerde op geringe diepte in de Oostchinese zee.

Hulp bieden

„De onderzeeër kwam gelijk naar boven om hulp te bieden aan ^de vrachtvaarder", aldus de verklaring. De onderzeeër verloor het schip als gevolg van het door regen en mist slechte zicht te snel uit het oog om te kunnen zien of er schade was aangericht en gewonden waren, aldus de marine. Een daarna ingeschakeld marinevliegtuig dat de George Washington op zijn tocht vergezelde, zocht daarna op geringe hoogte,de zee af, maar ontdekte geen schip of mensen die in nood waren. De „George Washington" die in 1959 van stapel liep, was het eerste westerse schip dat met ballistische raketten werd uitgerust.

Overlevenden

De 13 overlevenden van het ongeluk die vrijdagavond in Zuid-Japan aankwamen, zeiden dat de Amerikaanse onderzeeër na de aanvaring eventjes naar de oppervlakte kwam. Niemand verscheen echter aan dek van de onderzeeër die weer onder de golven verdween toen de „Nissho Maru" vol water liep en zonk.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan heeft inmiddels de Japanse regering laten weten dat hij het incident „diep betreurt". Verwacht wordt dat er kritiek op de VS zal worden uitgeoefend omdat de betuiging van spijt pas ongeveer 36 uur na het ongeluk aan de Japanse regering werd overgebracht. In die tijd, aldus Japanse functionarissen, werden de Japanse regering noch de Japanse strijdkrachten door de VS in kennis gesteld vèn de aanvaring. Een paar overlevenden zeiden tegen verslaggevers dat zij een periscoop zagen die hen waarnam toen zij in rubberbootjes ronddobberden. Zij werden echter niet opgepikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.