+ Meer informatie

Suriname opnieuw naar democratie

Bouterse leidt breed politiek front

2 minuten leestijd

PARAMARIBO — De bevelhebber van het Surinaamse leger, majoor Desi Bouterse, wordt leider van een nieuw te vormen Front voor Bevrijding en Ontwikkeling, aldus heeft president Chin A Sen donderdagavond voor de Surinaamse televisie meegedeeld.

Dit bredere politieke front, waaraan, aldus de president, alle politieke partijen en functionele groepen op democratische wijze kunnen deelnemen, zal een krachtige stoot moeten geven tot het democratiseren van de revolutie.

Het Surinaamse staatshoofd kondigde tevens aan dat er naar wordt gestreefd binnen een jaar een volksstemming te houden over een nieuwe grondwet, waarna een begin kan worden gemaakt met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Beleidscentrum

Het zgn. beleidscentrum, tot nu toe bestaande uit de president, bevelhebber Bouterse en de voorzitter van de Nationale Militaire Raad Iwan Graanoogst, zal voortaan worden gevormd door de president als staatshoofd en regeringsleider, de bevelhebber als politiek leider van het „Front voor Bevrijding en Ontwikkeling", de garnizoenscommandant kapitein Roy Horb, de voorzitter van het Adviescollege Iwan Krolis, de voorzitter van de Nationale Militaire Raad en, als secretaris de minister van Justitie, Harvey Naarendorp, tevens minister van Buitenlandse Zaken.

De president hield zijn toespraak aan de vooravond van de een meiviering, waarop een politiek manifest zal worden gepresenteerd dat als uitgangspunt voor het politiek programma van de revolutionaire leiding zal dienen.

Democratisering

Het democratiseringsprogramma, aldus de president, zal zich ontwikkelen via de volkscomités — waarvan tot nu toe 82 zijn gevormd in de diverse wijken van Paramaribo en in de districten (provincies) — via regionale en districtsraden, tot een Assemblee wier voornaamste taak het beraadslagen over „een of misschien meer" grondwetsvoorstellen wordt.

Zodra de grondwet een feit is kunnen wij een begin maken met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, gebaseerd op deze grondwet en de daarbij behorende organieke wetten die het partijsysteem en de verkiezingen regelen.

Breed

De afgelopen maanden is een analyse gemaakt van de ervaringen sinds 25 februari en zijn gesprekken gevoerd met vele groepen en personen uit alle lagen van de bevolking en uit alle delen van het land. Hierbij is ons duidelijk gebleken dat het zinloos zou zijn een politieke koers te volgen en een ontwikkelingsprogramma dat hierbij hoort uit te voeren, zonder het opzetten van een hiervoor nodige organisatie. Wij zijn dan ook tot de overtuiging gekomen dat de vorming van een breed politiek front, waarin alle politieke partijen en functionele groepen op democratische wijze kunnen deelnemen, een noodzaak is. Wij zullen dan ook onmiddellijk na 1 mei, met een grootscheepse campagne onder het volk, werken aan de totstandkoming van dit front, aldus de President.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.