+ Meer informatie

Vlitterrand wil snel beginnen

2 minuten leestijd

PARUS — De aanstaande socialistihe president van Frankrijk, Francois itterrand, heeft vrijdag voorgesteld a zijn ambtsperiode aan te vangen Igende week woensdag, tien dagen na verkiezingszege die de Franse beuïs I zijn grondvesten heeft doen schudn en onder conservatieven en cora^nisten heeft geleid tot een felle strijd 1 de macht. jgereerde de overgangsdatum in een ef aan de aftredende president ValeGiscard d'Estaing. Een dag eerder 2lde Giscard d'Estaing aan Mitterid mee dat hij bereid was om vanaf Igende week dinsdag plaats te ruin voor zijn opvolger. De politieke partijen richtten onderisen hun aandacht op de naderende rlementaire verkiezingen in Frankc en de samenstelling van Mitterids regering, de eerste linkse regeg in 23 jaar. De Franse communistile partij hield vrijdag een persconfeitie tijdens welke zij haar eis •haalde, dat zij zitting wenst te krijijn het kabinet. ifitterrand weigerde hierover tot 5ver een uitspraak te doen. Politieke arnemers zeggen evenwel dat de solist onmogelijk efficiënt kan regeren ider tenminste stilzwijgende comnistische steun. Aan het rechtse nt werd vrijdag bekendgemaakt, dat partijen van Giscard d'Estaing en de •gemeester van Parijs, Jacques Chi, zijn overeengekomen elkaar bij de •lementaire verkiezingen te steunen.

nl „.ÜJ:! . j- j 1 t... V .j den hun maandelijkse bijstand ter P'e'^htighe.d waarde van 15 miljoen dollar aan de Syde Slachtoffers snel m vergetelheid ra- ;„ je ruim vier jaar geleden ontbrande

*i_'D it i j 1 j ,< . • , ,- Libanese crisis als politie-agént op te T lino! nr°°'''*^'^*^"^fW^''"''^ «'«den tussen rechtse christenen en Liyingstone begraven, die dodelijk was linkse moslimgroeperingen. getroffen door een plastic kogel van de s r 6 politie. Elders in Belfast vond de begrafenis plaats van de 21-jarige Joseph McLaron, lid van het onderdergrondse „Ierse Nationale Bevrijdingsleger", die dodelijk was getroffen in een schietpartij met het leger. Hij kreeg een „militaire begrafenis". Gemaskerde mannen brachten een eresaluut aan zijn graf met pistoolschoten.

Khaddam maakte in zijn verklaring niet duidelijk om welke reden Arabische fondsen zijn gestopt. Mogelijk is het een vorm van diplomatieke druk op Syrië om zich terughoudender óp te stellen in de confrontatie met de christelijke milities in Libanon.

Hij liet er in het interview geen misverstand over bestaan dat Syrië niet van plan is de batterijen met SAM-6 raketten terug te trekken vab Libanees grondgebied. De Israëlische premier Menachem Begin heeft verklaard dat hij de raketten met militaire acties onschadelijk zal maken, wanneer de bemiddelingspogingen van de Amerikaanse onderhandelaar Philip Habib niets uithalen. De vroegere Zaïrese eerste minister bevestigd geen politiek asiel in heeft " België te willen vragen. Hij zei gehecht te zijn aan zijn nationaliteit, beschouwt zich als „een Zaïrees staatsman die om wel bepaalde redenen tijdelijk buiten Zaïre verblijft", en wenst zich niet aan te sluiten bij „oppositiebewegingen waarvan de methodes de mijne niet zijn".

De brief waarin hij ontslag nam als eerste minister van zijn land verstuurde hij uit Nederland, waar hij zich bij zijn echtgenote had gevoegd die daar op dat moment een medische behandeling onderging. „Als ik in Kinshasa zelf mijn ontslag had aangeboden had ik evengoed meteen y/epT de sleutel van mijn oude cel kunnen opvragen", aldus Karl-I-Bond, doelende op de tijd dat hij in zijn land gevangen werd gehouden voordat president Mobutu hem een ministerspost aanbood. Volgens Karl-IBond is hij in de tijd dat hij gevangen zat gefolterd.

De Zaïrese oud-premier heeft als eerste minister ontslag genomen omat hij wenst „in vrede te leven met mijn gewe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.